Κύπρος: Χούλιγκαν τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στο μνημόσυνο του Γρίβα Διγενή

Τραυματισμοί αστυνομικών και ζημιές σε αυτοκίνητα και προθήκες καταστημάτων προκλήθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του κρησφύγετου και του τάφου του αρχηγού της ΕΟΚΑ, στη Λεμεσό, όπου τελέστηκε το μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις δέκα όταν νεαροί οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα μετέβησαν στο χώρο έξω από το κρησφύγετο του αρχηγού της ΕΟΚΑ που βρίσκεται στον οδό Γρίβα Διγενή, άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους και να προκαλούν αναταραχή. Ακολούθησαν πετροβολισμοί, ρίψη μολότοφ και διαφόρων αντικειμένων μεταξύ των οπαδών και των αστυνομικών που επιχειρούσαν να επιβάλλουν τη τάξη.

Τα επεισόδια κόπασαν περιορίστηκαν μετά από δύο ώρες και αφού στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις. Μέλη της αστυνομίας έχουν συλλέξει από την περιοχή των επεισοδίων τεκμήρια και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για εντοπισμό των δραστών. Από τα σοβαρά επεισόδια έχει τραυματιστεί αριθμός αστυνομικών και έχουν προκληθεί ζημιές σε αυτοκίνητα, προθήκες καταστημάτων και κάδους σκουπιδιών.


Για αναταραχή στο μνημόσυνο του Γρίβα, είχαν προειδοποιήσει προ ημερών, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Το 49ο μνημόσυνο του αρχηγού της ΕΟΚΑ τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, στη παρουσία του Υφυπουργού παρά τω προέδρω Πέτρου Δημητρίου, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και κόσμου. Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Στο τάφο του Διγενή τελέστηκε τρισάγιο. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και Εθνικός Ύμνος.

Ο Γρίβας αποτελεί προσωπικότητα που διχάζει για δεκαετίες τη Κύπρο, καθώς μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ασχολήθηκε με την πολιτική και στις αρχές του 1970 ήρθε στη Κύπρο κρυφά ιδρύοντας την τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β’ για να ανατρέψει τον Μακάριο σε συνεργασία με τη χούντα στην Αθήνα. Το πραξικόπημα έγινε μετά τον θάνατο του και τελικώς οδήγησε στη τουρκική εισβολή και στη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου από τη Τουρκία.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: