Ξεκινά την επέλασή της η κακοκαιρία Elias σε Θεσσαλία και Στερεά – Γιατί είναι επικίνδυνη

Συναγερμός έχει σημάνει εξαιτίας της «ψυχρής λίμνης» που θα προκαλέσει νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και θα επηρεάσει τόσο την ήδη χτυπημένη από την κακοκαιρία Daniel Θεσσαλία όσο και την Κεντρική και Βορειοανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε (ΕΜΥ) το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Η νέα κακοκαιρία ονομάστηκε Elias και αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα υπολογίζεται να πέσουν αυτές τις ημέρες 300-500 τόνοι νερού. Ήδη χθες το απόγευμα οι κάτοικοι σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, της Θεσσαλίας και της Εύβοιας έλαβαν μήνυμα του 112 σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σήμερα γιατί τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου στη Θεσσαλία και στη βόρεια-βορειοανατολική Στερεά αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Σε ανάρτησή του ο προγνώστης της ΕΡΤ3 αναφέρει ότι το επόμενο τριήμερο θα πέσει στη Θεσσαλία γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που «έδωσε» στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!

Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο “ευάλωτη” θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την “ευπάθεια” και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.

Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.

Ισχυρές βροχοπτώσες σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.

Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψομετρα και στις πεδινές περιοχές!»

Πόσο επικίνδυνη είναι η επερχόμενη κακοκαιρία για τη Θεσσαλία και τη βόρεια — βορειοανατολική Στερεά?

Φίλες και φίλοι…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Sunday, September 24, 2023

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: