Κορωνοϊός: Ανησυχία για την εικόνα της Αττικής – "Λιανεμπόριο με click away και όχι σχολεία σήμερα"

Συναγερμός έχει σημάνει σε ειδικούς και κυβέρνηση — Λινού: Η εικόνα της Αττικής παρόμοια με αυτή του Δεκεμβρίου — Επιστολή Σαρηγιάννη στον πρωθυπουργό για την μετάλλαξη

Για τον «συναγερμό» που έχει σημάνει για την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού.

Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν «θεωρητική» κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ».

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού, η κατάσταση στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες φαινόταν πως έμοιαζε με την εικόνα που είχαμε στα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως σημείωσε, τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι δημόσια αυτή τη στιγμή, όπως η κατανομή των τεστ ανά περιοχή.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αττική η κυρία Λινού είπε πως παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ο δείκτης θετικότητας δεν είναι υψηλός. Ωστόσο όπως σημείωσε είναι οι εξειδικευμένοι δείκτες αυτοί που ανησύχησαν την επιτροπή η οποία έβγαλε «κόκκινη κάρτα» στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Παράλληλα η καθηγήτρια, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα. Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα εισηγηθούν το άνοιγμα ή μη των σχολείων.

Ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έθεσαν σε συναγερμό τους επιδημιολόγους συγκαταλέγονται η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, αύξηση που αποτυπώνεται καθαρά και στα αστικά λύματα, όπως και ο αριθμός μαζί με τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων που εντοπίζονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αττική.

Υπό αυτό το πρίσμα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων φαντάζει ως μονόδρομος για αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς στο επιδημιολογικό αποτύπωμα του λεκανοπεδίου δεν έχει ακόμη διαφανεί τυχόν επιδείνωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών. Άγνωστη παραμένει προσώρας και η «συνεισφορά» των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στην καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τη στιγμή που ο υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπερπολλαπλασιάσει κρούσματα και εστίες διασποράς μαζί.

Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο με click away και όχι σχολεία σήμερα

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τόνισε ότι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που παρατηρούνται αυτήν την στιγμή, η απόφαση της επιτροπής για συναγερμό στην Αττική ήταν λογική.

Μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στους νέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αν βάλουμε στην εξίσωση και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα. Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και η οικονομία, αφού μια τέτοια πρακτική ίσως οδηγούσε στην καταστροφή. «Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταπνίξουμε όσο το δυνατόν μπορούμε τη μετάλλαξη», είπε.

Συνεπώς, πρόταση του καθηγητή είναι «λιανεμπόριο με click away και όχι σχολεία σήμερα».

Τα ΜΜΜ και η χρήση τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το πρόβλημα δεν είναι το τι γίνεται μέσα στο μαγαζί, αλλά τι γίνεται έξω από το μαγαζί και πώς φτάνει κανείς στο μαγαζί».

Δείτε το βίντεο:


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c8veorekyant-sf)

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: