Κορωνοϊός – Αέρας ελευθερίας στην Κίνα: Κλείνει η εφαρμογή ιχνηλάτησης μετακινήσεων

Ένα νέο σύμβολο της εξόδου από την πολιτική της «μηδενικής Covid»: η Κίνα ανακοίνωσε ότι κλείνει η βασική εφαρμογή ιχνηλάτησης μετακινήσεων για την Covid, που χρησιμοποιήθηκε για να πιστοποιεί εάν οι κάτοικοι έχουν περάσει από μια ζώνη όπου έχει καταγραφεί έξαρση κορονοϊού.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει να εκρήγνυται στη χώρα, σε κλίμακα που είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογηθεί καθώς τα PCR δεν είναι πλέον υποχρεωτικά και οι πολίτες δεν ενημερώνουν παρά σπάνια τις αρχές για τα θετικά τους τεστ.

Η εφαρμογή, γνωστή ως «κάρτα μετακινήσεων», βασιζόταν στην οριοθέτηση περιοχών μέσω τηλεφώνου και επέτρεπε στους χρήστες να δείχνουν στους συνομιλητές τους τις πόλεις στις οποίες είχαν πάει τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Εάν καμία από τις περιοχές αυτές δεν είχε χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» (δηλαδή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων), η εφαρμογή είχε πράσινη ένδειξη, συνώνυμο της ελεύθερης μετακίνησης.

Η «κάρτα μετακινήσεων», υπό την ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης, θα απενεργοποιηθεί από σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), ύστερα από πάνω από δυόμισι χρόνια χρήσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες έκαναν ουρές έξω από ειδικές κλινικές για όσους εμφανίζουν πυρετό, σε κινεζικά νοσοκομεία περιμένοντας να υποβληθούν σε τεστ για COVID-19 σήμερα, σε μια νέα ένδειξη της γρήγορης εξάπλωσης συμπτωμάτων αφού οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα κατά της ασθένειας.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η Κίνα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που έχει σε μεγάλο βαθμό ‘ανοίξει’ εκ νέου προκειμένου να συμβιώνει με την COVID, προχωρώντας σε μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής την περασμένη Τετάρτη ύστερα από πρωτοφανείς διαδηλώσεις κατά των περιορισμών.

Οι αρχές συνεχίζουν να συνιστούν τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Αλλά καθώς έως τώρα υπήρχε περιορισμένη έκθεση στην ασθένεια, η Κίνα δεν είναι καλά προετοιμασμένη, λένε αναλυτές, για ένα κύμα μολύνσεων που μπορεί να αυξήσει την πίεση στο εύθραυστο σύστημα υγείας και να γονατίσει τις επιχειρήσεις.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: