Κολομβία: Ρεκόρ για τις κατασχέσεις κοκαΐνης το 2022

Οι αρχές της Κολομβίας προχώρησαν το 2022 στην κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης από κάθε άλλη χρονιά, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Άμυνας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν 671 τόνους της ουσίας αυτής το 2022, ποσότητας που ξεπέρασε αυτήν του 2021 κατά περίπου 1,7 τόνους.

«Είναι απαραίτητο να καταπολεμηθούν τα παράνομα έσοδα που φέρνει η διακίνηση ναρκωτικών, διότι προκαλούν μεγάλο κακό στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου. Εξήρε τα «σπουδαία αποτελέσματα» που έφεραν οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, οι περισσότερες κατασχέσεις έγιναν στις επαρχίες Ναρίνιο, Μπολίβαρ και Βάγιε δελ Κάουκα.

Η παραγωγή και η διακίνηση κοκαΐνης θεωρείται πως χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται στην Κολομβία εδώ και κάπου έξι δεκαετίες, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ομάδες διαφωνούντων των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συμμορίες που σχημάτισαν πρώην ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης είχαν φθάσει τους 505 τόνους το 2020 και τους 428 τόνους το 2019.

πηγή: ΑΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: