Κλ. Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια

Θετικό μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής σε περίπου δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, στέλνει μέσω συνέντευξής του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Korea Herald ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει πως «μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα ESM, η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση γιατί εμφάνιζε τις πιο σοβαρές οικονομικές αποκλίσεις».

Κατά τον ίδιο, οι άλλες χώρες χρειάζονταν μόνο ένα πρόγραμμα, ενώ στην Ελλάδα η εφαρμογή του «διακόπηκε το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα προέκυψε από ένα συνδυασμό παραγόντων. Η χώρα είχε τη χειρότερη ευθυγράμμιση από τις πέντε που μπήκαν σε πρόγραμμα, τα μεγαλύτερα ελλείμματα σε δημοσιονομικά και εμπόριο, και άλλα δομικά προβλήματα και χρειάστηκε να κάνει τις πλέον δύσκολες προσαρμογές.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, η αδύναμη διοίκηση δημιούργησε και πρόβλημα στην δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος.

Ωστόσο, σημειώνει ότι μετά τον Αύγουστο «είμαστε πάλι σε καθεστώς συνεργασίας» και «αν η χώρα μείνει δεσμευμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα είμαι πεπεισμένος ότι θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε περίπου δυο χρόνια».

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, το οποίο χρηματοδοτεί ο ESM με πολύ χαμηλό επιτόκιο, μεταξύ 0,5% – 1% και αυτό είναι ένα βάρος που αντέχεται αν συγκριθεί με τα επιτόκια αγοράς που είναι υψηλότερα. «Αυτό θα τους δώσει χρόνο να βγουν από τα προβλήματα» τονίζει.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: