Κίνα – Κορωνοϊός: Έσκασε η υγειονομική «φούσκα» – Έρχονται νέα μέτρα σε πύλες εισόδου από την ΕΕ

Μολονότι η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη μετά τη μερική χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών -εν μέσω κοινωνικών ταραχών- τον περασμένο μήνα, η ταχύτητα, ωστόσο, διάδοσης της νόσου σε έναν «αποστειρωμένο» επί τρία χρόνια πληθυσμό δισεκατομμυρίων πολιτών, έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως.

Η ιδιότυπη «εθνική» καραντίνα, την οποία εφάρμοσε την τελευταία τριετία -μαζί με δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης- ο ηγέτης της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, κωδικοποιημένη στη φράση περί πολιτικής «μηδενικού Covid», είχε ως φυσικό συνακόλουθο η νόσος να πλήξει εκατομμύρια Κινέζους πολίτες μέχρι σήμερα, προκαλώντας κορεσμό σε νοσηλευτικά ιδρύματα και νεκροταφεία.

Μπροστά σε ένα νέο, «κινεζικό» πανδημικό κύμα εν μέσω του χειμώνα, τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται ένα βήμα πριν την εισαγωγή κοινών, περιοριστικών μέτρων για τον ενδελεχή έλεγχο όσων επισκεπτών καταφθάνουν από το Πεκίνο, με τις σχετικές συνομιλίες να συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη.

Ανάμεσα στα κοινά, ταξιδιωτικά μέτρα που έχουν προταθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις συζητήσεις των τελευταίων ωρών περιλαμβάνονται το υποχρεωτικό rapid test πριν από την αναχώρηση, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των πτήσεων από την Κίνα προς την Ευρώπη, αλλά και η ανάλυση λυμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν νέες παραλλαγές της πανδημίας.

Η κατάληξη σε μια κοινή δέσμη «αμυντικών» μέτρων έρχεται αφού αρκετές χώρες προχώρησαν μονομερώς σε εισαγωγή υγειονομικών περιορισμών, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πανευρωπαϊκή οδός στην αντιμετώπιση του Covid19 είχε συμφωνηθεί ήδη από το πρώτο κύμα της νόσου.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) Η Επιτροπή Ασφάλειας Υγείας συνήλθε σε δράση που περιλαμβάνει: Δοκιμές πριν την αναχώρηση για ταξιδιώτες από την Κίνα, ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και αυξημένη εσωτερική επιτήρηση» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας πως «η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά του COVID».

Προτεινόμενα μέτρα

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο POLITICO ότι η Επιτροπή παρουσίασε ένα «σχέδιο γνωμοδότησης» για τα προτεινόμενα μέτρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ, το οποίο τώρα θα «αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί», με βάση τη συμβολή τους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των δοκιμών πριν από την αναχώρηση», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τέτοιες δοκιμές «θα πρέπει να στοχεύουν στις πιο κατάλληλες πτήσεις και αεροδρόμια και να πραγματοποιούνται με συντονισμένο τρόπο, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».

Σύμφωνα με το «σχέδιο γνωμοδότησης», μεταξύ άλλων, προβλέπονται η χρήση μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα, η προσωπική υγιεινή για τους ταξιδιώτες και η αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ για τις δοκιμές και τους εμβολιασμούς. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια για την ανίχνευση νέων παραλλαγών, όπως και η δοκιμή νερού τουαλέτας, καθώς και η αυξημένη παρακολούθηση.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: