Κατάρ-gate: Οι επτά βασικοί ύποπτοι – Πώς εμπλέκονται στην υπόθεση

Επιταχύνονται οι έρευνες για το Κατάρ-gate, με τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι να έχει προχωρήσει σε αποκαλύψεις ύστερα από συμφωνία με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της ποινής φυλάκισής του στον έναν χρόνο. 

Οι αποκαλύψεις του Παντσέρι θα έχουν — όπως αναμένεται- αντίκτυπο σε τουλάχιστον άλλους τρεις βασικούς υπόπτους στην υπόθεση: την Εύα Καϊλή, τον σύντροφο της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον Νικόλο-Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικό γραμματέα της ΜΚΟ «No Peace Without Justice».

Μαζί με τον Παντσέρι, οι τρεις κρατούνται κατηγορούμενοι για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Το FRANCE 24 εξετάζει τους επτά πρωταγωνιστές του σκανδάλου. 

Πιερ Αντόνιo Παντσέρι

Αφού πέρασε 15 χρόνια ως ευρωβουλευτής, ο Πανστέρι ίδρυσε το 2019 τη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity, η οποία -σύμφωνα με τη βελγική έρευνα,του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τις επαφές που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πολιτικός για να δημιουργήσει ένα προφίλ ως λομπίστας που εργαζόταν για λογαριασμό του Κατάρ.

Μετά τη σύλληψη του Παντσέρι στις 9 Δεκεμβρίου, η βελγική αστυνομία ανακάλυψε 600.000 ευρώ σε μετρητά αποθηκευμένα στο σπίτι του στις Βρυξέλλες και 17.000 ευρώ στο σπίτι της οικογένειάς του στο Calusco d’Adda, στη Λομβαρδία.

Ο Panzeri και η οικογένειά του «κατείχαν επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κοινών τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο από το εισόδημα ενός ευρωβουλευτή που υπηρέτησε 10 χρόνια στο αξίωμα», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στις 22 Δεκεμβρίου.

Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του σχεδίου διαφθοράς, η απόφαση του Panzeri αυτή την εβδομάδα να αναγνωρίσει την ενοχή του και να συνεργαστεί με την αστυνομία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την έρευνα. Η βελγική εφημερίδα Le Soir, η οποία ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Qatargate, τον αποκάλεσε «ανθρώπινη βόμβα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: