Καραγιάννης: Έρχονται αλλαγές για γρήγορες αποζημιώσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές

«’Αμεσα μέχρι το τέλος του έτους, θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αποκατάσταση των ζημιών και ιδίως των κτιρίων από τις φυσικές καταστροφές» προανήγγειλε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη για τις επισκευές και ανακατασκευές κτηρίων των σεισμοπλήκτων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως «ήδη στο υπουργείο έχουμε έτοιμο σχεδόν το σχέδιο νόμου, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε και στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, προκειμένου να αποδίδονται πολύ πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις και να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος έκδοσης των αδειών επισκευής, ώστε πραγματικά αυτή η γάγγραινα που ταλαιπωρεί τους πληττόμενους πολίτες από φυσικές καταστροφές, να προχωρά πολύ πιο γρήγορα».

Ο υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει επιδείξει σε όλες τις φυσικές καταστροφές την άμεση στήριξη στους πληγέντες «κάνοντας πολλά βήματα σε ό,τι αφορά την κρατική αρωγή σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Πάντα, συμπλήρωσε «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης — και γι’ αυτό ερχόμαστε με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο να λύσουμε παθογένειες και προβλήματα ετών». Ειδικά για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, ανέφερε πως «ο αριθμός των αυτοψιών που έχουν γίνει είναι ρεκόρ για μια περιοχή». Η κυβέρνηση είπε, βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή. Ιδρύθηκαν τμήματα στο Ηράκλειο και στο Αρκαλοχώρι. Προκηρύξαμε και προσλάβαμε υπαλλήλους και η υπηρεσία είναι στελεχωμένη. Μάλιστα, στις πλημμύρες που έγιναν πριν από μερικές ημέρες, η υπηρεσία μας συνέδραμε και σε αυτό το κομμάτι και βάζουμε πλάτη σε όλα τα ζητήματα που μας ζητά η Περιφέρεια Κρήτης. Το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι αρμόδιοι ιδιώτες μηχανικοί δεν μας έχουν φέρει τις μελέτες για να έχουμε τις κοστολογήσεις, αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Όμως δεν μπορούμε να αποζημιώνουμε και χωρίς να έχουμε μελέτες και τα απαραίτητα χαρτιά, γιατί διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, παρατήρησε πως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της Κρήτης εξαγγέλθηκαν, αλλά αυτοί χρήματα δεν βλέπουν. Τα χρήματα, είπε ο βουλευτής, έχουν εγκλωβιστεί στους λογαριασμούς, ενώ και αυτά δεν επαρκούν για το συνολικό εύρος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής. Έχετε βάλει «κόφτη» στα 150 τ.μ. για αποζημίωση, και όχι για το σύνολο των τετραγωνικών που έχουν καταστραφεί, είπε ο κ. Συντυχάκης. Η κρατική αρωγή στα κόκκινα κτήρια καλύπτει μόνο το 80% μέσω της στεγαστικής συνδρομής και όχι το 100%. Αντί να ενισχυθούν οι πολεοδομίες των δήμων με επιπλέον προσωπικό ή να ιδρυθούν καινούργιες, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών, εσείς εναποθέτετε όλη την ευθύνη έκδοσής τους σε ιδιώτες μηχανικούς. Το κάθε κίτρινο κτίριο για να λάβει κρατική αρωγή μέσω της στεγαστικής συνδρομής, χρειάζεται μια πολυδαίδαλη και κοστοβόρα διαδικασία, και το πραγματικό κόστος που τελικά καλύπτει είναι 45% έως 50% του πραγματικού κόστους επισκευής. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα πράσινα κτίρια.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: