Καιρός: Επικίνδυνο για πυρκαγιές το επόμενο 10ήμερο – Έρχεται δροσερή εβδομάδα με ανέμους έως 8 μποφόρ

Λίγο πιο δροσερό, αλλά και επικίνδυνο για τις πυρκαγιές θα είναι το 10ήμερο μεταξύ Δευτέρας (07/08) και Τετάρτης (16/08), καθώς η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 32 έως και 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί φτάνοντας ως και τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικότερα, όπως περιγράφει ο προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου, τη Δευτέρα (07/08) ο υδράργυρος θα δείξει μέχρι και 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5 μποφόρ σε θάλασσα και ξηρά, ενώ στο Ιόνιο θα είναι  6-7 μποφόρ. Την Τρίτη (08/08) η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση φτάνοντας στους 33 βαθμούς Κελσίου με βόρειους ανέμους σε θάλασσα και ξηρά 5-7 μποφόρ και έως 7 στο Αιγαίο, ενώ ακόμα χαμηλότερη θα είναι την Τετάρτη (09/08) με μέγιστη θερμοκρασία τους 32 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι την Τετάρτη θα είναι βόρειοι 4-5 μπορόφ σε Ιόνιο και ξηρά, και 7-8 στο Αιγαίο.


Ο υδράργυρος αρχίζει σταδιακά να ανεβαίνει ξανά από την Πέμπτη (10/08) με 34 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία και ανέμους βόρειους 4-5 μποφόρ σε Ιόνιο και ξηρά, και 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία παραμέμενει σε σταθερά επίπεδα την Παρασκευή και το Σάββατο (11-12/08) με 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι την Παρασκευή θα είναι εντάσεως 4-5 μποφόρ και Ιόνιο και ξηρά, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν 5-7 και στην Κάρπαθο 7 μποφόρ. Το Σάββατο όμως η ένταση των ανέμων ενισχύεται σε 7-8 μποφόρ σε Αιγαίο, Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, γεγονός που καθιστά την ημέρα κρίσιμη με αυξημένες πιθανότητες για την εκδήλωση πυρκαγιών ιδίως στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι επικίνδυνες μέρες όμως δεν σταματούν εκεί, αλλά συνεχίζονται μέχρι και την Τετάρτη (16/08). Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή αλλά αισθητή άνοδο -Κυριακή, Δευτέρα 35 βαθμούς Κελσίου και Τρίτη, Τετάρτη 36 βαθμούς-, αλλά οι άνεμοι θα είναι βόρειοι και εξαιρετικά ισχυροί, εντάσεως 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο και στις περιοχές της Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής και Ανατολικής Πελοποννήσου.

Προκύπτει δηλαδή ότι η Τετάρτη (09/08) οι μέρες μεταξύ Σαββάτου και Τετάρτης 12-16/08 (συμπεριλαμβανομένου του 15αύγουστου) προβλέπεται να είναι δύσκολες για επιχειρήσεις πυρόσβεσης, καθώς ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Σημειώνεται πως η θερμοκρασία στους κλειστούς κάμπους θα είναι 1-2 βαθμούς υψηλότερη από τις προβλεπόμενες. Αντιθέτως, στις ορεινές περιοχές με υψόμετρο μεταξύ 500-1.000 μέτρων θα είναι χαμηλότερη κατά 4-8 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά χαμηλότερη κατά 3 με 6 βαθμούς.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

Ο Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για προσοχή την ερχόμενη εβδομάδα

Την ίδια ώρα και ο  υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε ότι έρχεται δύσκολη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Open. Παράλληλα, τόνισε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι και κάνοντας έκκληση σε πολίτες και φορείς να δείξουν μεγάλη προσοχή.

“Από αύριο Δευτέρα θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας”, είπε ο υπουργός, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης..

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: