Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή και κλοτσάει, τα χρήματά σας είναι επένδυση

Δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου.  Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι επευφημίες πολλών δευτερολέπτων συνεχίστηκαν καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, ενώ αρκετοί βουλευτές άπλωσαν το χέρι για να σφίξουν το χέρι του προέδρου.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.

Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν συναντηθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης. Η ομιλία του στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή και κλωτσάει».

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι. “Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους.”

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους που είναι αναποφάσιστοι για το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ενώπιον του Κογκρέσου.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. «Είναι επένδυση».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: