Ιράν: Για 200 νεκρούς στις διαδηλώσεις κάνουν λόγο οι αρχές – Είναι 469 αναφέρουν ανεξάρτητες οργανώσεις

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε σήμερα πως η Ισλαμική Δημοκρατία εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, υπεραμυνόμενος του κυβερνώντος συστήματος εν μέσω καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ένα ανώτατο σώμα κρατικής ασφαλείας δήλωσε πως 200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, ένας αριθμός σημαντικά χαμηλότερος εκείνου που δίνουν ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλώσεις, που διανύουν τον τρίτο μήνα, ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών που επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες για το χιτζάμπ.

Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση οργισμένων Ιρανών όλων των κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές στη θρησκευτική ηγεσία της χώρας μετά την Επανάσταση του 1979.

Παρά τη βάναυση καταστολή, οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Ανώτατου Ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ζητούν να τεθεί τέλος στην ισλαμική κυβέρνηση.

Οι αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένους εχθρούς, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

“Το Ιράν έχει το πιο προοδευτικό Σύνταγμα στον κόσμο” επειδή συνδυάζει “τα ιδανικά με τη δημοκρατία”, είπε ο Ραϊσί σε μια ομιλία προς τους βουλευτές, παραθέτοντας τα λόγια ενός Αφρικανού δικηγόρου που συνάντησε πριν από αρκετά χρόνια και τον οποίο δεν κατονόμασε.

“Το Σύνταγμα διασφαλίζει την ύπαρξη του ισλαμικού συστήματος”, είπε και πρόσθεσε πως επίσης “διασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα και τις νόμιμες ελευθερίες”.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: