Ιράν: Aποκάλυψε τον πρώτο του υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Οι αρχές του Ιράν παρουσίασαν σήμερα αυτόν που περιγράφουν ως τον πρώτο κατασκευασμένο εγχωρίως υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο πύραυλος με την ονομασία «Fattah» έχει βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έκανε λόγο για τη διαμόρφωση μιας «αποτρεπτικής δύναμης» που «είναι άγκυρα διαρκούς ασφάλειας και ειρήνης για τις χώρες της περιοχής» ενώ ο στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του αεροδιαστημικού προγράμματος των Φρουρών της Επανάστασης, αποκάλυψε ένα μοντέλο του πυραύλου. Όπως ισχυρίστηκε «δεν υπάρχει σύστημα που να μπορεί να ανταγωνιστεί ή να αντιμετωπίσει αυτόν τον πύραυλο».

Ο πύραυλος παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στην οποία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ανώτατοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν με ταχύτητα πενταπλάσια από αυτή του ήχου και να ακολουθούν περίπλοκη τροχιά, στοιχεία που κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση αναμένεται να επιτείνει τις ανησυχίες που εκφράζονταν ήδη στη Δύση για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: