ΗΠΑ: Στην σιδηροδρομική εταιρεία όλο το κόστος της απορρύπανσης μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε τοξικά χημικά

Η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε χθες Τρίτη σιδηροδρομική εταιρεία, τρένο της οποίας που μετέφερε τοξικά χημικά προϊόντα εκτροχιάστηκε πρόσφατα, να προχωρήσει στην απορρύπανση που απαιτείται και να επωμιστεί όλο το κόστος του εγχειρήματος, απειλώντας πως θα πληρώσει «τα τριπλάσια» κόστη εάν δεν συμμορφωθεί.

Την 3η Φεβρουαρίου, ο εκτροχιασμός του τρένου στην κοινότητα Ιστ Παλεστάιν, στην πολιτεία Οχάιο, προκάλεσε γιγαντιαία πυρκαγιά και την εσπευσμένη απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων. Το τρένο μετέφερε μεταξύ άλλων χλωριούχο βινύλιο, καρκινογόνο, εξαιρετικά εύφλεκτο χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών.

Οι σιδηροδρομικές αρχές προχώρησαν σε «ελεγχόμενες» εκλύσεις χλωριούχου βινυλίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα τοξικά νέφη.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) τόνισε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες πως έδωσε διαταγή στην εταιρεία Norfolk Southern να «καθαρίσει το έδαφος και τους υδάτινους πόρους που μολύνθηκαν» και να «αποζημιώσει την EPA για τις υπηρεσίες απορρύπανσης που θα προσφερθούν στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις για να έχουν περαιτέρω εγγύηση».

Πρόκειται για διαταγή η συμμόρφωση προς την οποία είναι υποχρεωτική, τόνισε η EPA.

Η υπηρεσία διευκρίνισε πως θα καταρτίσει σχέδιο που θα περιγράφει λεπτομερώς «όλα τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκάλεσε ο εκτροχιασμός».

«Αν η εταιρεία δεν ολοκληρώσει τις ενέργειες που θα διαταχθούν από την EPA, η υπηρεσία θα επέμβει αμέσως, θα φέρει εκείνη σε πέρας το έργο και θα υποχρεώσει τη Norfolk Southern να πληρώσει τριπλάσιο κόστος», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

«Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: Η Norfolk Southern θα πληρώσει για να καθαριστούν οι ζημιές που προκάλεσε και το τραύμα που κατάφερε στον πληθυσμό», τόνισε ο επικεφαλής της EPA, ο Μάικλ Ρίγκαν, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: