ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα να οριοθετηθούν τα χερσαία σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Ο Αμερικανός απεσταλμένος ‘Αμος Χοκστάιν δήλωσε την Πέμπτη ότι ήρθε η ώρα να οριοθετηθούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, μετά την επίβλεψη μιας θαλάσσιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο.

“Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο (…) που επέτρεψε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα στα θαλάσσια σύνορα, και επίσης να εργαστούμε για την ειρήνη”, δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ασφάλεια της Ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος μιας επίσκεψης στη Βηρυτό.

Τον Οκτώβριο του 2022, έπειτα από μακρά μεσολάβηση του Χοκστάιν, το Ισραήλ και ο Λίβανος υπέγραψαν μια “ιστορική” συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων τους και άρσης των εμποδίων στην υπεράκτια έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Λίβανος, ο οποίος βασίζεται στην παρουσία φυσικών πόρων για να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, άρχισε την περασμένη εβδομάδα την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 9, θέση του πιθανού κοιτάσματος Κανά, μέρος του οποίου βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

“Τις τελευταίες μέρες, ήρθα εδώ για να έχω την άποψη της κυβέρνησης του Λιβάνου, να πάω στον νότο και να δω μόνος μου τη Μπλε Γραμμή και τα περίχωρά της προκειμένου να καταλάβω (…) τι χρειάζεται για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα,” πρόσθεσε.

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον νότιο Λίβανο το 2000 έπειτα από 22 χρόνια κατοχής, ο ΟΗΕ χάραξε μια “Μπλε Γραμμή” ορίζοντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Κυανόκρανοι του ΟΗΕ βρίσκονται στον νότιο Λίβανο από το 1978. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε την Πέμπτη τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο UNIFIL/Finul για έναν ακόμη χρόνο.

Προπύργιο του ισχυρού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, η συνοριακή περιοχή στον νότιο Λίβανο είναι το πεδίο σποραδικής βίας μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Επιπλέον, αρκετοί τομείς που βρίσκονται στα σύνορα είναι αντικείμενο διεκδικήσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Χοκστάιν απηύθυνε επίσης έκκληση για εκλογή προέδρου στον Λίβανο ο οποίος θα “εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις” που απαιτούνται για την αποδέσμευση διεθνούς βοηθείας. Η θέση αυτή είναι κενή από τον Οκτώβριο του 2022.

“Ανυπομονώ να δω πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και είμαι απογοητευμένος έπειτα από όλες τις χαμένες ευκαιρίες”, δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χοκστάιν μετέβη με ελικόπτερο στη Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ.

Το 2006, σε έναν καταστροφικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως άμαχοι, και 160 Ισραηλινοί, ως επί το πλείστον στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: