ΗΠΑ: Διψήφιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών έχει ο Ντε Σάντις

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση πίσω από τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις ενόψει της πιθανής αναμέτρησής τους στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2024, υποδεικνύουν δημοσκοπήσεις.

Έναν μήνα μετά την έναρξη της εκστρατείας του, που προκάλεσε μάλλον λιγότερο ενθουσιασμό από ό,τι ανέμενε, ο κ. Τραμπ εξασφαλίζει την υποστήριξη μόλις του 38% των πιθανών ψηφοφόρων στην εσωκομματική διαδικασία του GOP, ενώ το ποσοστό του κ. ΝτεΣάντις βρίσκεται στο 52%, κατά δημοσκόπηση της εφημερίδας Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Μια ημέρα νωρίτερα, δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Σάφοκ που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today έδειξε πως ο κυβερνήτης της Φλόριντας έχει προβάδισμα 23% έναντι του μεγιστάνα των ακινήτων στις τάξεις των ψηφοφόρων που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι ή κλίνουν προς το να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικάνους.

Και οι δύο έρευνες επικεντρώθηκαν στο σενάριο της αναμέτρησης των κ.κ. Τραμπ και ΝτεΣάντις, απομονώνοντάς τη από την αρχική φάση της διαδικασίας, που μπορεί να έχει πολλούς συμμετέχοντες. Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πώς άλλες δυνητικές υποψηφιότητες, όπως αυτή του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο κ. Τραμπ ανήγγειλε πως θα κάνει αργότερα σήμερα «μεγάλη ανακοίνωση» προσθέτοντας με όλα τα γράμματα κεφαλαία πως «η Αμερική χρειάζεται έναν υπερήρωα» μέσω του Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε.

Στον πρώην πρόεδρο επιρρίφτηκε από αναλυτές και παρατηρητές, προσκείμενους και στις δύο παρατάξεις, η ευθύνη για τις απογοητευτικές επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που επέλεξε ηττήθηκαν, ιδίως σε διεκδικούμενες πολιτείες-κλειδιά, κάτι που επέτρεψε στους Δημοκρατικούς όχι μόνο να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά και να περιορίσουν τις απώλειές τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε μόλις μερικές έδρες.

Ο πάντα ισχυρός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, η σχέση του οποίου με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει τελευταία τροπή προς το χειρότερο, εξέφρασε την ελπίδα πως «στον επόμενο (σ.σ. εκλογικό) κύκλο θα έχουμε ποιοτικούς υποψήφιους παντού και καλύτερο αποτέλεσμα».

Από την άλλη, υποστηρικτές του κ. Τραμπ αντιτείνουν πως για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών φταίει το κόμμα συνολικά, διότι δεν υποστήριξε όσο σθεναρά χρειαζόταν τους υποψηφίους του.

Οι δημοσκοπήσεις είναι άσχημοι οιωνοί όσον αφορά την εκστρατεία του κ. Τραμπ για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, μολονότι ο κ. ΝτεΣάντις δεν έχει καν ανακοινώσει ακόμη αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος παραμένει η γνωστότερη μορφή στην αμερικανική παράταξη της δεξιάς, ενώ ο κ. ΝτεΣάντις δεν έχει δοκιμαστεί σε εθνικό επίπεδο και μένει να φανεί ποιες θα είναι αντοχές του αν, ή μάλλον όταν, του επιτεθεί ο κ. Τραμπ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: