ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν μόνο οι γονείς του 6χρονου που πυροβόλησε τη δασκάλα του στη Βιρτζίνια

Οι εισαγγελείς της Βιρτζίνια των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι θα ήταν πολύ «προβληματικό» να απαγγείλουν κατηγορίες στον 6χρονο μαθητή της πρώτης δημοτικού που πυροβόλησε και τραυμάτισε την δασκάλα του μπροστά στους συμμαθητές του στις 6 Ιανουαρίου 2023 — αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα θεωρήσουν ποινικά υπεύθυνους τους γονείς του.

Πιθανότατα δεν υπάρχει νομική βάση για να κατηγορηθεί ο 6χρονος, επειδή δεν θα είχε την ικανότητα να κατανοήσει το νομικό σύστημα ή το μέγεθος των κατηγοριών, δήλωσε στο NBC News ο δικηγόρος της κοινοπολιτείας του Νιούπορτ Νιουζ, Χάουαρντ Γκουίν.

«Η προοπτική ότι ένα 6χρονο παιδί μπορεί να δικαστεί είναι προβληματική», είπε ο εισαγγελέας της πόλης.

Οι γονείς του αγοριού, ωστόσο, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες εάν τα στοιχεία αποδείξουν ότι το πιστόλι των 9 χιλιοστών δεν ήταν «ασφαλισμένο» όταν ο γιος τους το έφερε στο Δημοτικό Σχολείο «Richneck» και πυροβόλησε την 25χρονη Άμπιγκεϊλ Ζβέρνερ. Σύμφωνα με νόμο της Βιρτζίνια, απαγορεύεται να αφήνουν ένα γεμάτο όπλο όταν είναι προσβάσιμο σε ένα παιδί κάτω των 14 ετών. Η μέγιστή ποινή σε περίπτωση που παραβιαστεί ο συγκεκριμένος νόμος τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 2.500 $.

Οι γονείς — που δεν έχουν κατηγορηθεί νομικά — υποστήριξαν ότι το νόμιμα αγορασμένο όπλο ήταν ασφαλισμένο σε ένα πάνω ράφι στην ντουλάπα της μητέρας και είχε και κλειδαριά σκανδάλης.

Δεν είναι σαφές πώς το αγόρι μπόρεσε να αρπάξει το όπλο, να το κρύψει στο σακίδιό του και να πυροβολήσει στο στήθος τη Ζβέρνερ ενώ δίδασκε στην τάξη της πρώτης δημοτικού.

Η 25χρονη δασκάλα η οποία επέζησε από τον πυροβολισμό είχε μοιραστεί μαζί με άλλους δασκάλους τους φόβους της για τη συμπεριφορά του παιδιού με τους διευθυντές, αλλά οι ανησυχίες τους υποβαθμίστηκαν ή αγνοήθηκαν.

Σύμφωνα με τη Ζβέρνερ το παιδί, πετούσε καρέκλες, θρανία και άλλα αντικείμενα στην τάξη και είχε γράψει ένα σημείωμα σε μια δασκάλα στο οποίο της έλεγε ότι τη μισεί και ήθελε να της βάλει φωτιά για να τη σκοτώσει. Όταν έφερε το σημείωμα στους διευθυντές του σχολείου, εκείνοι της είπαν να το αγνοήσει.

Ο νόμος της Βιρτζίνια απαγορεύει τη δίκη των παιδιών έξι ετών ως ενήλικες. Το παιδί θα ήταν επίσης πολύ μικρό για να τεθεί υπό την επιμέλεια του υπουργείου Δικαιοσύνης Ανηλίκων εάν κριθεί ένοχο. Ωστόσο, ο δικαστής θα μπορούσε να αφαιρέσει την επιμέλεια των γονέων του αγοριού.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: