ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή ο τζιχαντιστής της τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν το 2017

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χθες Πέμπτη ένοχο τον δράστη τρομοκρατικής επίθεσης του 2017 στο Μανχάταν, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τη θανατική ποινή.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σεϊφούλο Σάιποφ, υπήκοο Ουζπεκιστάν, για διάπραξη φόνων με στόχο την ένταξή του στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και σε συνεδρίαση που ορίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου, οι ένορκοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Ο Σάιποφ είχε οδηγήσει το φορτηγό του σε ποδηλατόδρομο του Μανχάταν, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από δέκα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σάιποφ προσπάθησαν να αποδείξουν πως κίνητρο του δράστη δεν ήταν η ένταξη στον ISIS, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν το δικαστήριο.

Ο Ουζμπέκος, που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010, άκουσε με σκυμμένο το κεφάλι τον διερμηνέα να του μεταφέρει την ετυμηγορία και ακολούθως στράφηκε προς έναν εκ των δικηγόρων του.

Ο εισαγγελέας Τζέισον Ρίτσμαν είπε κατά την αγόρευσή του ότι ο Σάιποφ ζήτησε να κρεμάσει τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους έξω από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε μετά την επίθεση της 31ης Οκτωβρίου του 2017. «Ήταν χαρούμενος για την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε… (Θεωρούσε ότι) έκανε το καθήκον του, κέρδισε την ένταξη του και ήθελε να το μάθει ο κόσμος», είπε ο Ρίτσμαν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Ντέιβιντ Πάτον ανέφερε ότι ο Σάιποφ παραδέχθηκε την ενοχή του, αλλά υποστήριξε πως περίμενε ότι θα πέθαινε και θα γινόταν «μάρτυρας» για το Ισλάμ, αρνούμενος ότι αποσκοπούσε στην ένταξή του στον ISIS. «Δεν περίμενε πως θα βρισκόταν σήμερα ενώπιον σας», ισχυρίστηκε.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε γνωστοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι θα επεδίωκε την επιβολή της θανατικής ποινής στον Σάιποφ, παρά το μορατόριουμ στις εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Εάν αποφύγει την θανατική ποινή, ο Σάιποφ αναμένεται να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: