Η Μόσχα διακόπτει την έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες!

Σκληρή ήταν η στάση που διατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σύρο ομόλογό του, Γουαλίντ αλ-Μουαλέμ σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου Su-24.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, λοιπόν, τόνισε ότι η Τουρκία «πέρασε τις κόκκινες γραμμές» και ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα διακόψει την έκδοση ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2016.

«Η διακοπή της έκδοσης ελεύθερης βίζας στην Τουρκία δεν είναι μία κενή απειλή, αλλά μία πραγματική», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Μόσχα αναρωτιέται αν η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία.
Άλλωστε, όπως είπε, οι τρομοκράτες περνούν τα συρο-τουρκικά σύνορα, αλλά η Άγκυρα δεν συνεργάζεται.

Επομένως, πρόσθεσε, ότι είναι απαράδεκτο να συμμετέχουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά την ίδια στιγμή.

«Η Ρωσία κι η Συρία έχουν ξεκινήσει να αναρωτιούνται για τη δέσμευση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, ενώ για την πολιτική κατάσταση της Συρίας, δήλωσε ότι οι Σύροι και μόνον οι Σύροι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους.

Από την πλευρά του, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στον συριακό ενάεριο χώρο και συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν έχει ακόμα παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει την στάση της σχετικά με την παραβίαση του δικού της εναέριου χώρου.

Ερμήνευε την ενέργεια αυτή δε, σαν «επιθετική δράση» που προκαλεί την κυριαρχία της Συρίας.
«Ο σκοπός πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είναι η παροχή βοήθειας στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μουαλέμ, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία «κλέβει πετρέλαιο από τις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία».

Επισήμανε δε, ότι το πετρέλαιο από τις περιοχές αυτές «ταξιδεύει μέσω Τουρκίας σε άλλα λιμάνια».

Μάλιστα, τόνισε ότι η Τουρκία κατέρριψε το αεροσκάφος γιατί η Ρωσία κατέστρεψε περισσότερες από 1.000 δεξαμενές με πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Όσο για την πολιτική κατάσταση της χώρας του, τόνισε πως μόνο ο συριακός λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του Άσαντ.

Πηγή:protothema.gr

 

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: