Η αεροπορική επιδρομή στη Μιανμάρ σκότωσε τουλάχιστον 170 ανθρώπους

Τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν την Τρίτη οι δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ εναντίον χωριού στην περιοχή Σαγκάιγκ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν χθες από ΜΜΕ και σύμφωνα με χωρικό που συμμετείχε στην αποτέφρωση των πτωμάτων.

Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως απολογισμός θυμάτων της επιδρομής στο χωριό Παζί Γκι, μολονότι η χούντα επιβεβαίωσε πως διεξήγαγε επιχείρηση στην περιοχή.

Χωρικός ο οποίος συμμετείχε στην αποτέφρωση των πτωμάτων είπε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ομάδα του αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των θυμάτων, από τους 130 νεκρούς την Πέμπτη στους 171 χθες Παρασκευή.

Σκοτώθηκαν 109 άνδρες, 24 γυναίκες και 38 παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 53 ανθρώποι.

Η βιρμανική υπηρεσία του BBC μετέδωσε επίσης την πληροφορία ότι οι νεκροί είναι 171, ενώ ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mandalay Free Press έκανε λόγο για τουλάχιστον 170 θανάτους.

Η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας –όργανο που έχουν ιδρύσει πρώην βουλευτές του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην εξορία– αναφέρθηκε σε 168 νεκρούς μέσω Twitter.

Το χωριό Παζί Γκι ήταν εγκαταλελειμμένο χθες και οι κάτοικοί του ήταν πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν.

Η αεροπορική επιδρομή, την παραμονή των εορτασμών για το βουδιστικό νέο έτος, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Η Βρετανία, η άλλοτε αποικιοκρατική επικυρίαρχος της Μιανμάρ, ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την επίθεση.

Ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που έχει επικριθεί για την αδράνειά του όσον αφορά την κρίση στη Μιανμάρ, «καταδίκασε σθεναρά» την Πέμπτη την αεροπορική επιδρομή.

Στην περιφέρεια Σαγκάιγκ, κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, προβάλλεται σθεναρή αντίσταση στη στρατιωτική χούντα και καταγράφονται σφοδρές μάχες εκεί εδώ και μήνες.

Η στρατιωτική χούντα επιβεβαίωσε την Τετάρτη πως διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή, ενώ υποστήριξε πως κάποιοι από τους θανάτους οφείλονταν σε νάρκες τοποθετημένες από αντάρτες.

Οι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν εξάλλου την Παρασκευή πως αντάρτες έριξαν τέσσερις βόμβες από UAV με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, και να τραυματιστούν άλλοι 31 στο χωριό Κιουέ Πον, επίσης στην περιοχή Σαγκάιγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: