Γιατί η Βουλγαρία θα αποκαλεί πλέον τα Σκόπια απλά "Βόρεια Μακεδονία"

Έως πρότινος οι βουλγαρικές Αρχές χρησιμοποιούσαν την επίσημη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» — Τι αναφέρει ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς τον ΟΗΕ και τα ειρωνικά σχόλια του Μπορίσοφ

Σε νέα τροχιά φαίνεται να μπαίνουν οι σχέσεις Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, μετά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια και τις συνομιλίες που είχε με τον εκεί ομόλογό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν εντατικοποίηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να οδηγήσει σε επίλυση των διαφορών που έχει οδηγήσει στο βουλγαρικό βέτο, στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε.

Ως θετικό βήμα στην προσέγγιση των δύο χωρών, εκτιμάται η κίνηση της Βουλγαρίας να αποδεχτεί τη χρήση του σύντομου όρου «Βόρεια Μακεδονία» αφού έως πρότινος σε όλες τις διατυπώσεις οι βουλγαρικές Αρχές χρησιμοποιούσαν την επίσημη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Σόφια, αν και επισήμως δεν είχε αντιδράσει στα όσα προέβλεπε η «Συμφωνία των Πρεσπών» του 2019, θεωρούσε πως η χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία» παραπέμπει στο Ν.Δ. τμήμα της χώρας -γνωστό και ως «Μακεδονία του Πιρίν»- που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Το θέμα αυτό αποτελούσε για περισσότερο από δύο χρόνια «αγκάθι» στις σχέσεις με την Βουλγαρία και ένας από τους τρεις λόγους του βουλγαρικού βέτο προς τα Σκόπια. Όπως έγινε γνωστό τα Σκόπια, μετά από απαίτηση της Σόφιας, απέστειλαν τις προηγούμενες μέρες ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στην νομική οντότητα της χώρας, και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί και τμήμα του επικράτειας της Βουλγαρίας. Η Σόφια έως σήμερα χρησιμοποιούσε μόνο το επίσημο όνομα των Σκοπίων και απέφευγε συστηματικά τη χρήση της σύντομης ονομασίας.

«Η διευθέτηση του ζητήματος με τη σύντομη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” αποτελεί για μένα το πρώτο μεγάλο βήμα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος ομόλογός του επεσήμανε : «Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόοδο που σημειώσαμε σήμερα και που μπορώ να πω ήρεμα πια, Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίριλ Πέτκοφ.

Ειρωνικά σχόλια από τον Μπορίσοφ

Η κίνηση Πέτκοφ σχολιάστηκε ποικιλότροπα στην Σόφια. Με ειρωνικά σχόλια υποδέχτηκε τη συμφωνία για τη χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ. «Κοιμήθηκα ήσυχος απόψε, η Βόρεια Μακεδονία δεν θα επιτεθεί στη Βουλγαρία και δεν θα υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις. Το Μπάνσκο παραμένει Βουλγαρικό, μπορείτε να πάτε για σκι» σχολίασε καυστικά ο Μπορίσοφ κατηγορώντας τον «διάδοχό» του, πως πήγε στα Σκόπια και δεν κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: