Γεραπετρίτης: Τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών

Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν, και θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών: Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος λόγους παιδαγωγικούς, ψυχικούς αλλά και ισότητας μεταξύ των παιδιών εκείνων που δίνουν εξετάσεις. Για τις σχέσεις δε, με την Εκκλησία, διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας, και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία».

Όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» και αναμεταδίδει το Αθηναΐκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπουργός Επικρατείας κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, «σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα», εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού αλλά και του πανεπιστημιακού δασκάλου. Όμως, «είναι άλλες οι ανάγκες της Γ” Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών». Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι «τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα».

“Αρα, συμπέρανε ο υπουργός, «είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά» τόνισε, εξηγώντας ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί’». Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή, κοινωνική συναναστροφή, είναι ‘μαθαίνω να είμαι μέρος μιας κοινότητας και μιας ομάδας’». Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη υγειονομικά στάθμη, ανοίγουν τα σχολεία τους υπό όρους και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες, ότι «με ιδιαίτερη συνέπεια και φειδώ η ελληνική Πολιτεία θα ανοίξει τα σχολεία, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία των παιδιών, μόνο υπό τους όρους και τις συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες». “Αρα, θα υπάρξουν «νέοι, αυστηροί κανόνες για το άνοιγμα των σχολείων κατά στάδια» και για διάστημα το οποίο θα προσδιοριστεί ειδικότερα από το υπουργείο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Όπως και σε πολλά άλλα κεφάλαια, η ελληνική Πολιτεία θα έχει κανόνες, που και αυστηρότεροι θα είναι, και πιο ριζικοί, και πιο εμπροσθοβαρείς. Εμείς σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εισαγάγει πιο ευρηματικούς κανόνες σε σχέση με άλλα κράτη, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, ειδικά για το θέμα των σχολείων, που καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πολύ μεγάλης ευαισθησίας για την ελληνική κοινωνία», είπε και πρόσθεσε: «Θα είμαστε ακόμη πιο αυστηροί, και καλό είναι – απευθύνω παράκληση – ο καθένας, είτε πρόκειται για άτομο, είτε για κοινότητα ή πολιτική παράταξη, να μην παίζει με την αγωνία των γονέων, αλλά να κρατήσει υπεύθυνη στάση, γνωρίζοντας τη σημασία να υπάρχει μια φυσική σχολική κοινότητα, και για λόγους παιδαγωγικούς και για λόγους ψυχικούς, αλλά και για λόγους ισότητας των παιδιών».

Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε με την Εκκλησία, ο υπουργός Επικρατείας εξήρε τη στάση της: «Αντιλαμβάνομαι ότι έγιναν πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε σχέση με ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη δογματική ακεραιότητα της Εκκλησίας και της πίστης, ιδιαιτέρως θέλω να επισημάνω τη συγκυρία του Πάσχα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ορθόδοξη στιγμή. Άρα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει αυτού του τύπου η αυτοπειθαρχία, θέλω γνήσια να εξάρω τη συμμετοχή της Εκκλησίας και του Μακαριωτάτου στο ζήτημα», ανέφερε με έμφαση ο υπουργός. Επί του πρακτέου, επιβεβαίωσε ότι, «πράγματι, με το πρώτο κύμα, με το πρώτο άνοιγμα, θα έχουμε τις εκκλησίες ανοικτές για το κοινό, για ατομική λατρεία, θα μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται την εκκλησία με τους όρους που θα προβλέπονται για τη αποφυγή συγχρωτισμού για ατομική λατρεία. Σε μια δεύτερη φάση που δεν θα είναι ιδιαίτερα αργότερα, θα έχουμε τη διενέργεια των κυριακάτικων Λειτουργιών, οι οποίες θα γίνονται με την παρουσία των πιστών. Βεβαίως θα υπάρχουν όρια και κανόνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει και πολύ κοντινή συναναστροφή εντός των ναών και βεβαίως να μην υπερβαίνουμε κάποια ανώτατα όρια συμμετοχής πιστών, που θα δημιουργούσαν συνθήκες νέας εξάπλωσης και υποτροπής του ιού» είπε διευκρινιστικά, και έκλεισε με τη διαβεβαίωση πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία, για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις κυριακάτικες Λειτουργίες τους».

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: