Γαλλία: Στην τελική ευθεία η δίκη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια

Ένα καλοκαιρινό βραδάκι στη Νίκαια. Η προκυμαία είναι γεμάτη οικογένειες, παρέες φίλων και τουρίστες που θαυμάζουν τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Τότε ένα τεράστιο φορτηγό πέφτει πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας 86 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 200. Το όχημα σταματάει μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα. Ο δολοφόνος πυροβολεί και η αστυνομία τον σκοτώνει. Εξήμισι χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 14 Ιουλίου 2016, η δίκη με τους οκτώ κατηγορούμενους τελειώνει.

Η επίθεση άφησε βαθιές πληγές στη Γαλλία. Η βαρβαρότητα της επίθεσης του Τυνήσιου Μοχάμεντ Λαχουαϊέγ Μπουλέλ συγκλόνισε τους πάντες, όπως και ο μεγάλος αριθμός των παιδιών μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για καθαρά καιροσκοπικούς λόγους, όπως δήλωσε τώρα ο εισαγγελέας.

Δικαιοσύνη για χιλιάδες ανθρώπους

Η διαδικασία, που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, δεν έτυχε μεγάλης δημόσιας προσοχής. Για τους περισσότερους από τους 2.000 πολιτικώς ενάγοντες όμως ήταν μια ευκαιρία να ακουστούν. «Έχουν περάσει έξι χρόνια και είναι πολύ δύσκολο για μένα να συνεχίσω», δηλώνει η 20χρονη Όντρεϊ Μπόρλα που έχασε στην επίθεση τη δίδυμη αδερφή της. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν ασκήσει πολιτική αγωγή είναι και η μητέρα μιας από τις μαθήτριες από το Βερολίνο που βρίσκονταν εκεί για σχολική εκδρομή.

«Για μένα ήταν ένα κοριτσάκι που μόλις έκλεισε τα 18 και που ήθελε να δει πολλά από τον κόσμο, δεν είναι δίκαιο», είπε κλαίγοντας η μητέρα της στο δικαστήριο. Κανένας από τους οκτώ κατηγορούμενους δεν δικάζεται για συνέργεια. Τρεις άνδρες κατηγορούνται για ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα και πέντε για παραβιάσεις του νόμου περί όπλων.

Συγγνώμη και από τη δικαιοσύνη

Η εισαγγελία ζήτησε κάθειρξη 15 ετών για δυο από τους άνδρες που γνώριζαν τον δολοφόνο όπως και για τον άνδρα που προμήθευσε με το φονικό όπλο τον δράστη. Για τους άλλους πέντε κατηγορούμενους που συμμετείχαν και αυτοί σε προμήθειες όπλων, η εισαγγελία ζήτησε φυλάκιση από δύο έως δέκα χρόνια.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε επίσης διεξοδικά με τα σχέδια της επίθεσης και τα φρονήματα του δράστη. Ο δολοφόνος φέρεται να στόχευε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και για το λόγο αυτό οι ενέργειές του ήταν εξαιρετικά βίαιες, σύμφωνα με την εισαγγελία. Την Τρίτη ενδεχομένως να υπάρξει επιτέλους μια ετυμηγορία στο Παρίσι.

Ένα σημαντικό βήμα για τους συγγενείς των θυμάτων και μια μικρή παρηγοριά πως η εισαγγελία ζήτησε ήδη συγγνώμη για λάθη και παραλείψεις που έγιναν κατά τη διαδικασία.

Πηγή: Deutsche Welle

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: