Γαλλία: Γιορτάζει τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Τα 78 χρόνια από την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, εορτάζει σήμερα, Δευτέρα 8 Μαΐου, η Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου, ενώ το απόγευμα πρόκειται να επισκεφθεί τη Λιόν και ειδικότερα το κελί, στις παλιές φυλακές του Μονλιούκ, στο οποίο το 1943 κρατήθηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις γερμανικές αρχές κατοχής ο Ζαν Μουλέν, επικεφαλής της ενωμένης γαλλικής Αντίστασης και στενός συνεργάτης του στρατηγού Ντε Γκολ.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Γκεστάπο στη Λιόν, Κλάους Μπάρμπι, ο οποίος εντοπίστηκε το 1983 και καταδικάστηκε από γαλλικό δικαστήριο σε ισόβια το 1987, κρατήθηκε εκείνη την εποχή στην ίδια φυλακή στην οποία είχε βασανίσει 40 χρόνια πριν τον Μουλέν. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αναμένεται, σύμφωνα με το Ελιζέ, να υπενθυμίσει «τον ουσιαστικό πολιτικό ρόλο» που έπαιξε ο Ζαν Μουλέν στην ενοποίηση της Αντίστασης, το πνεύμα της οποίας «χαρακτηρίζει τον γαλλικό λαό».

«Αυτό επέτρεψε στον στρατηγό Ντε Γκολ να γίνει βασικός παράγοντας έναντι των Αγγλοσαξόνων» και «στη Γαλλία να ενταχθεί στη νικήτρια πλευρά, παρά τους δωσίλογους του Βισί», υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά αν ο Ζαν Μουλέν δεν είχε συγκεντρώσει γύρω του όλες τις δυνάμεις της ανανέωσης, από όλους τους πολιτικούς ορίζοντες».

Ημέρα αργίας η 8η Μαΐου στη Γαλλία

Στη Γαλλία η 8η Μαΐου είναι εορτή και ημέρα αργίας επειδή στις 6 και 7 Μαΐου του 1945, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ στο Βερολίνο, στη γαλλική πόλη Ρεμς, όπου βρισκόταν το γενικό επιτελείο των συμμαχικών δυνάμεων στη δυτική Ευρώπη υπό τον Αμερικανό στρατηγό Αϊζενχάουερ, οι επικεφαλής της γερμανικής Βέρμαχτ υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση, σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Στις 9 Μαΐου 1945, έπειτα από απαίτηση της ΕΣΣΔ, αντίστοιχη συνθηκολόγηση υπεγράφη στο Βερολίνο, παρουσία του Ρώσου στρατάρχη Ζούκοφ. Έκτοτε, η Μέρα της Νίκης εορτάζεται με μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.

Στις αγγλοσαξονικές χώρες η 8η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, αλλά όχι αργία.

Στις ΗΠΑ, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θεωρείται η 2α Σεπτεμβρίου 1945, η ημέρα συνθηκολόγησης και της Ιαπωνίας. Στη Γαλλία -επί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν και στο όνομα της γαλλογερμανικής προσέγγισης- η 8η Μαΐου έπαψε να είναι ημέρα αργίας, απόφαση που ωστόσο ακυρώθηκε επί των ημερών Μιτεράν στη γαλλική προεδρία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: