Γαλλία: Έφοδος στα γραφεία του κόμματος του Μακρόν και στην εταιρεία McKinsey

Στο μικροσκόπιο των γαλλικών αρχών έγιναν τα γραφεία της εταιρείας McKinsey στη Γαλλία, όπως και του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν.

Η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έγιναν έρευνες στις δύο τοποθεσίες, με αφορμή την υπόθεση της αμφιλεγόμενης παρέμβασης εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες του Γάλλου προέδρου το 2017 και το 2022.

Η McKinsey επιβεβαίωσε την έφοδο στα γραφεία της στο Παρίσι διαβεβαιώνοντας ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές».

Οι έρευνες έγιναν στο πλαίσιο των δύο προκαταρκτικών που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Η μία από αυτές τις προκαταρκτικές αφορά την παρέμβαση εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες και η δεύτερη τις υπερβολικές αναθέσεις έργων από το κράτος σε τέτοιες εταιρείες.

«Είναι φυσιολογικό η δικαιοσύνη να ερευνά ελεύθερα και ανεξάρτητα για να ρίξει φως σε αυτό το θέμα», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Αναγέννησης, Λοΐκ Σινιόρ, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα είναι στη διάθεση των δικαστών για να παράσχει «οποιοδήποτε χρήσιμο στοιχείο» για τις προεκλογικές εκστρατείες.

Μια έκθεση της Γερουσίας, που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη άνοιξη, προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις αναφορικά με τις αναθέσεις έργων σε εταιρείες. Η αντιπολίτευση ζητούσε να διενεργηθεί έρευνα για πιθανή ευνοιοκρατία εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπέρ της McKinsey. Η έκθεση μιλούσε επίσης για πιθανές φορολογικές παραβιάσεις εκ μέρους των γαλλικών θυγατρικών της McKinsey, που τους επέτρεψαν να μην καταβάλουν κανέναν εταιρικό φόρο από το 2011 μέχρι το 2020.

Μια πρώτη έρευνα είχε ήδη γίνει στην έδρα της εταιρείας στη Γαλλία στις 24 Μαΐου, στο πλαίσιο μιας προκαταρκτικής για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από φοροδιαφυγή.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: