Φαραντούρης: Σοβαρή θεσμική ολίσθηση η τροπολογία που αφήνει εκτός Δ.Σ. της Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε. τον εκάστοτε δήμαρχο

«Εξόφθαλμη μεθόδευση λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα» χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νικόλας Φαραντούρης την τροπολογία που αφήνει εκτός διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. τον εκάστοτε δήμαρχο της πρωτεύουσας.

«Θέλουν να περάσει η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. (σ.σ. που σκοπό έχει τον συντονισμό του σχεδιασμού και της υλοποίησης αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου της πρωτεύουσας και κυρίως του κέντρου της) στον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο» τόνισε επί λέξει ο κ. Φαραντούρης.

Και πρόσθεσε: «Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες «βράδυ και με ομίχλη» απ’ τον Υπουργό Οικονομικών συνιστά σοβαρή θεσμική διολίσθηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ευρωπαϊκό δίκαιο, το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης αλλά και η πρακτική των ευρωπαϊκών θεσμών και των Αρχών όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο πιο κοντά στον πολίτη, βάσει της αρχής της επικουρικότητας. Όπως, λοιπόν, όταν κάτι μπορεί να υλοποιηθεί πιο αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη, τα ευρωπαϊκά όργανα απέχουν, έτσι κι όταν μπορεί κάτι να υλοποιηθεί απ’ τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, απέχει η κεντρική κυβέρνηση. Πολύ δε περισσότερο όταν έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση».

Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απαξιωτικά προς τον Δήμο, τιμωρητικά προς τους πολίτες και αντιθεσμικά ως προς τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς, προχωρά σε ανεπίτρεπτη αποψίλωση των δημοτικών αρμοδιοτήτων για κάτι που επιτέλους αφορά τον Δήμο και τους δημότες του. Διολισθαίνουμε θεσμικά και αποκλίνουμε ευρωπαϊκά».

ΕΛΛΑΔΑΝικος Φαραντουρης

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: