«Ευαγγελισμός»: H πρώτη εφημερία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής χωρίς ράντζα

Σε πορεία κανονικότητας βρίσκεται το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς ολοκλήρωσε τις πρόσφατες εφημερίες του χωρίς το βαρύ φορτίο των ράντζων, που αναπτύσσονταν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στη συνέχεια στους διαδρόμους έξω από τις κλινικές.

Η συν-εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και ΝΜΙΤΣ, που ξεκίνησε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για συνέργειες κομβικών νοσοκομείων του ΕΣΥ με άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές δομές ώστε να απορροφηθούν τα ράντζα, αποδείχθηκε ευεργετική.

«Ο Ευαγγελισμός από χθες για πρώτη φορά μηδένισε τα ράντζα και αυτός θα είναι ο κανόνας από εδώ και μπρος. Τέρμα οι άθλιες εικόνες που πλέον θα αποτελούν εξαίρεση και πιθανά κάτι περιστασιακό για λίγες ώρες. Έχουμε σχέδιο και το υλοποιούμε» έγραψε χθες στον λογαριασμό του στα social media ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Αναστάσιος Γρηγορόπουλος. Χθες το πρωί που ολοκληρώθηκε η εφημερία είχαν γίνει συνολικά περίπου 160 εισαγωγές στον «Ευαγγελισμό», εκ των οποίων οι 20 ήταν λόγω covid, και άλλες 20 στο ΝΜΙΤΣ.

Στον «Ευαγγελισμό» τα ράντζα — «επικουρικές κλίνες» κατά την ορολογία του υπουργείου Υγείας- αποτελού(σα)ν έναν θλιβερό κανόνα μετά την εφημερία και απορρύθμιζαν τη λειτουργία του. Η ίδια εικόνα παραμένει ακόμη στο «Αττικόν», το Λαϊκό, το «Γ. Γεννηματάς», το Σισμανόγλειο, δηλαδή σε νοσοκομεία πρώτης γραμμής που τους τελευταίους μήνες υποδέχονται μαζικά τα γενικά περιστατικά αλλά και εκείνα της λοίμωξης covid και της γρίπης.

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και Εθνικής Άμυνας για τη συν-εφημέρευση «Ευαγγελισμού» και ΝΙΜΤΣ προβλέπει ότι το τελευταίο θα διαθέτει έως και 50 κλίνες για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών που θα διακομίζονται όμως μέσω του ΕΚΑΒ.

Στον «Ευαγγελισμό», σε κάθε εφημερία, το ΕΚΑΒ διακομίζει περίπου 150 περιστατικά, τα οποία έχουν προτεραιότητα ως επείγοντα συμβάντα σε σχέση με τους ασθενείς που πηγαίνουν στα Επείγοντα με ιδιωτικά μέσα, και οδηγούν συνήθως σε εισαγωγή. Με βάση τις δυνατότητες των νοσοκομείων και της σύμβασης που υπογράφηκε στόχος ήταν το 1/3 των περιστατικών του ΕΚΑΒ να ανακατευθύνεται στο ΝΙΜΤΣ, μειώνοντας σημαντικά το φορτίο του «Ευαγγελισμού» τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάγνωσης και διενέργειας εξετάσεων όσο και τους νοσηλευόμενους.

Αυτός ο στόχος φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, καθώς στις τρεις εφημερίες του τελευταίου 10ήμερου του Ιανουαρίου το ΝΜΙΤΣ διαχειρίστηκε συνολικά περίπου 100 περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ, από τα οποία τα 60 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Αυτοί οι νοσηλευόμενοι στο ΝΜΙΤΣ θα αποτελούσαν τα περιστατικά στα ράντζα στον «Ευαγγελισμό».

Οι εργαζόμενοι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα είναι πρωτόγνωρο, με πολλούς μάλιστα να ανατρέχουν πολλά χρόνια πριν για να ανασύρουν εικόνες του νοσοκομείου χωρίς ράντζα. Την ίδια στιγμή, αρκετοί εκτός από τα θετικά συναισθήματα για ό,τι εξελίσσεται, μοιράζονται και τις επιφυλάξεις τους για τη μόνιμη… απουσία των ράντζων.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: