Επικυρώθηκε η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – «Ιστορική μέρα» είπε ο Μπλίνκεν

Επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί από το μεσημέρι της Τρίτης η Φινλανδία, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στις ανησυχίες που έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή η επιθετικότητα της Ρωσίας.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, υψώθηκε — μετά την ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων — η γαλανόλευκη σημαία της Φινλανδίας μεταξύ εκείνων των εταίρων της, με τη σκανδιναβική χώρα να γίνεται, έτσι, το 31ο μέλος.


Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας.


«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν και συνέχισε: «Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική μέρα γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία».

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την προσθήκη της Φινλανδίας, συμπίπτει με την 74η επέτειο από την υπογραφή της ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949.

Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ από τότε που η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στη συμμαχία το 2020.

Πλήγμα για τη Μόσχα που ετοιμάζει «αντίμετρα»

Το Κρεμλίνο είπε, νωρίτερα, ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να λάβει «αντίμετρα» για να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων του.

Η Φινλανδία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μοιράζεται 1.340 χιλιόμετρα (832 μίλια) σύνορα με τη Ρωσία.

Η κίνηση αυτή αποτελεί στρατηγικό και πολιτικό πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό παραπονιέται για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κίνηση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο μπλοκ «καταπάτηση» στην ασφάλεια της Ρωσίας και είπε ότι η δομή του ΝΑΤΟ είναι εχθρική προς τη Ρωσία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: