Έλλειψη καυσίμων αντιμετωπίζει η Κούβα – Αναζητά πετρέλαιο στη Ρωσία

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη καυσίμων με αποτέλεσμα να μένουν προσωρινά κλειστά τα πρατήρια καυσίμων και να σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

Ο Σέτσιν είπε στον Ντίας Κανέλ αργά το Σάββατο ότι, όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Κούβα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «τα εποπτεύει άμεσα και προσωπικά», ανέφερε το γραφείο του Ντίας Κανέλ.

Τα tweets που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της προεδρίας της Κούβας τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν διευκρίνισαν τον λόγο της συνάντησης.

Ο Σέτσιν είχε συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης Ρικάρντο Καμπρίσας για να συζητήσουν «την αμοιβαία συνεργασία, ιδίως όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας την Κυριακή.

Ακόμη πρόκειται να επισκεφθεί την Βενεζουέλα με αφορμή τη δέκατη επέτειο του θανάτου του προέδρου Ούγκο Τσάβες, στενού συμμάχου τόσο της Κούβας όσο και της Ρωσίας.

Ο πρώην ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έχει επίσης αναχωρήσει για το Καράκας για την περίσταση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Η κομμουνιστική Κούβα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την παραγωγή της να έχει αποδεκατιστεί από την πανδημία του κορωνοϊού, τις κυρώσεις των ΗΠΑ και μια αναποτελεσματική κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Οι πολύωρες ουρές για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα έχουν ρημάξει το νησί και συνέβαλαν στη μαζική έξοδο των Κουβανών τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους οποίους κατευθύνθηκαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έκανε στην Κούβα μια «έκτακτη» δωρεά 25.000 τόνων σιταριού για την καταπολέμηση των ελλείψεων στο νησί, τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο.

Η Ρωσία, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες που αντιτίθενται σε αυτό που αποκαλεί ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η Κούβα τελεί υπό το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962 μετά την κομμουνιστική επανάσταση υπό την ηγεσία του πρώην ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: