ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Σημαντικές οι φετινές αλλαγές τόσο στις Ειδικές Διαδρομές όσο και στην Υπερειδική

Ο 10ος  γύρος του Π.Π.Ράλλυ της FIA για το 2024 που είναι το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε η διοργάνωση του αγώνα φέτος οι Ε.Δ θα είναι σημαντικά διαφοροποιημένες. Τα πληρώματα που θα συμμετάσχουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024, θα βρεθούν απέναντι σε μια νέα πρόκληση. Τι είναι όμως αυτό που αλλάζει όχι το χαρακτήρα του αγώνα αλλά τη χάραξη των ειδικών διαδρομών.

Στο ωράριο του αγώνα περιλαμβάνονται ειδικές διαδρομές ταυτόσημες με τον σκληρό χαρακτήρα του. Οι φίλοι των ράλλυ γνωρίζουν πόσο δύσκολες είναι οι Ειδικές Διαδρομές «Ταρζάν», «Ρεγκίνι», «Άγιοι Θεόδωροι». ‘Εχουν επανέλθει ε.δ. που «αγκαλιάστηκαν» από τους θεατές. Άλλες παλιότερα, όπως το Οινοχώρι στη Φωκίδα, μέρος του οποίου στις αρχές του 2000 χρησιμοποιήθηκε ως Shakedown, και άλλες έως και πρόσφατα, όπως η Θήβα.

Μεταξύ των αλλαγών σε επίπεδο ε.δ. είναι η προσθήκη της Άνω Παύλιανης, που θα ξεκινάει από το Κουμαρίτσι και θα τερματίζει στην αφετηρία της γνωστής Παύλιανης, όπως και της Δάφνης, που είναι μια πιο μικρή εκδοχή της ε.δ. Πύργος των προηγούμενων ετών.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο φετινό ωράριο έχει να κάνει με τη σειρά που οι αγωνιζόμενοι θα βρεθούν στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής, οι οποίες διαδοχικά θα υποδεχθούν το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 δεν θα ξεκινήσει κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης αλλά από τη Λαμία. Προσωπικά διαφωνούμε. Γιατί ο μεγάλος μας αγώνας, ο αγώνας των θεών όπως τον αποκαλούν οι αγωνιζόμενοι αλλάζει σημείο εκκίνησης. Το Ράλλυ Ακρόπολις έγινε παγκοσμίως γνωστό από τις φωτογραφίες της εκκίνησης με τα αγωνιστικά κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Έτσι έμαθαν οι γιαπωνέζοι την Ελλάδα και μας επισκέφθηκαν για να δουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης. Μάλλον η σύγχρονη λογική δεν στέκεται σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Κρίμα.

Όμως σε αυτην αλλαγή δεν φταίει η οργάνωση του αγώνα. Είναι απαίτηση των υπευθύνων του WRC για περιορισμό των χιλιομέτρων που δεν είναι αγωνιστικά και περιορισμό των ωρών για να μην εξαντλούνται οι αγωνιζόμενοι. Επίσης με τη τροποποιημένη χάραξη της διαδρομής του αγώνα θα υπάρξει νέα προσέγγιση ως προς τη διαχείριση δυνάμεων, υλικών και βέβαια ελαστικών.

Ας επιστρέψουμε στο φετινό αγώνα του WRC που μετράει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Για πρώτη φορά λοιπόν στην ιστορία του ο αγώνας θα ξεκινήσει από τη Λαμία, όπου και φέτος θα είναι το κέντρο του αγώνα με service park τους χώρους της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Τη φετινή διοργάνωση τη διαφοροποιεί από τις προηγούμενες ο χώρος που θα διεξαχθεί η Υπερειδικη που προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμη από τη διοργάνωση. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Όπως όμως μάθαμε φέτος η πρόσβαση των θεατών θα είναι ελεύθερη.

Συνήθως η Υπεριδεική στους αγώνες του WRC γίνονται την πρώτη αγωνιστική ημέρα .

Φέτος δεν θα γίνει την πρώτη αλλά τη δεύτερη ημέρα. Θα είναι η τελευταία ειδική του Σαββάτου.

Ο αγώνας των τριών ημερών

Η πανηγυρική εκκίνηση (Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) θα γίνει εμπρός από την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, όπου εκεί θα βρίσκεται το Service Park και το Αρχηγείο του αγώνα. Οι αγωνιζόμενοι αλλά και οι μηχανικοί θα διανυκτερεύουν στην περιοχή γύρω απο τη λαμία , καθώς το πρώτο σκέλος θα εξελιχθεί μεταξύ Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου

Το πρώτο σκέλος, την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει 6 Ειδικές Διαδρομές ( 3Χ2) 133,96 χλμ. που είναι το μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα. Η πρώτη ημέρα θα είναι και η πιο δυναμική αφού ολοι θα κινηθούν επιθετικά για να κάνουν διαφορές. Η αμυντική προσέγγιση δεν ταιριάζει την πρώτη ημέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο αγώνας περιλαμβάνει άλλες 6 Ειδικές Διαδρομές με πορεία προς το Λουτράκι με μια μόνο επαναλαμβανόμενη Ειδική Διαδρομή με το σκέλος να «κλείνει» με την Υπερειδικη που είναι μικρότερη από δύο χιλιόμετρα. Οι πρώτοι αγωνιστικοί ήχοι θα ακουστούν στην ε.δ. Ρεγκίνι, η οποία είναι όμοια με την περυσινή Ελάτεια με αντίθετη φορά, ενώ στην πορεία τα πληρώματα θα συνεχίσουν με την ε.δ. Θήβα. Η «Ρεγκίνι», είναι η μεγαλύτερη Ειδική Διαδρομή του αγώνα (28.27 χλμ). Είναι η πρώτη του 2ου σκέλους και η 7η του αγώνα. Τα συνολικά χλμ. των Ειδικών Διαδρομών του 2ου σκέλους είναι 115,22 χλμ.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

Η Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου είναι η 3η και τελευταία ημέρα του αγώνα. Θα γίνουν τρείς Ειδικές Διαδρομές με συνολικά 53,6 χλμ με την power stage που δίνει βαθμούς στα 5 ταχύτερα πληρώματα έχει μήκος 18.06, χλμ.

Επόμενος σταθμός το νοτιότερο άκρο της διαδρομής, για τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι, που αποτελούν παραλλαγές των γνωστών διαδρομών της περιοχής. Τα συνολικά αγωνιστικά χιλιόμετρα του αγώνα είναι 303,23.

Θα συμπληρωθούν την τελευταία ημέρα, Κυριακή, με τις ε.δ. Οινοχώρι και Ελευθεροχώρι, με την τελευταία να αποτελεί και την Power Stage του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024. Το σημείο που θα γίνει θα ανακοινωθεί σύντομα και όπως είπαμε παραπάνω θα έχει ελεύθερη είσοδο. Αυτό σημαίνει περισσότερο κόσμο.

Περ. Χαλ.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Σημαντικές οι φετινές αλλαγές τόσο στις Ειδικές Διαδρομές όσο και στην Υπερειδική gr.

now24.gr-auto

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: