Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να στεφτεί… Ατατούρκ – Παλεύει για ανατροπή ο Κιλιτσντάρογλου

Η διαφαινόμενη επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σημερινό, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, έναντι του επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στον νυν πρόεδρο της γειτονικής μας χώρας, αφενός, να υλοποιήσει το σχέδιό του ώστε να μείνει στη συνείδηση των Τούρκων ως ο «Ατατούρκ του 21ου αιώνα» και, αφετέρου, να συνεχίσει την υφιστάμενη πολιτική του στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, εντείνοντας ταυτόχρονα την επιθετική ρητορική του έναντι της Δύσης σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των ανοιγμάτων που πραγματοποιεί σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επονομαζόμενος από τους υποστηρικτές του και ως «Γκάντι της Τουρκίας», μετά τις εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις που κατέγραψε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εμφανίστηκε τις τελευταίες 15 ημέρες να αλλάζει πορεία υιοθετώντας ακραίες εθνικιστικές θέσεις.


Η τουρκική κοινωνία, όπως φάνηκε και από το πώς ψήφισε η νεολαία, έχει γαλουχηθεί με την ιδέα της «μεγάλης Τουρκίας». Ισως αυτή τη μεγάλη Τουρκία ο Ερντογάν προσπαθεί να την χτίσει με το μπαξίσι στα παιδιά

Η μετάλλαξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου ήταν τέτοια που από τις συζητήσεις για την ειρήνη, το περιβάλλον, την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Δύση και τις εικόνες με τα emoji σε σχήμα καρδιάς, πέρασε σε πολεμικές και εθνικιστικές ομιλίες εναντίον όλων, μέσα από τις οποίες υποσχόταν να διώξει εκατομμύρια μετανάστες, μοιράζοντας συνάμα απειλές σε κάθε κατεύθυνση και προς τη χώρα μας.

Σχολιάζοντας, άλλωστε, τις διαφορές ανάμεσα στους δύο βασικούς διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μερίδα του τουρκικού Τύπου σημείωνε ότι το ήμισυ του τουρκικού λαού «βλέπει» στο πρόσωπο του Ερντογάν τον εγγυητή του εθνικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, καθώς και των νεο-ιμπεριαλιστικών αυτοκρατορικών επιδιώξεων για τη «μεγάλη πατρίδα», ενώ από την άλλη ο Κιλιτσντάρογλου ήταν πάντα μια «χλιαρή» προσωπικότητα που τέθηκε επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ελλείψει καλύτερου, δεδομένου ότι ο «μόνος άνθρωπος» που θα μπορούσε ενδεχομένως να νικήσει τον νυν πρόεδρο της Τουρκίας είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος όμως τέθηκε εκτός δράσης.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν εμφανίζεται να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστά που ξεκινούν από 52% και φτάνουν μέχρι 55%, πετυχαίνοντας μια ξεκάθαρη εκλογική νίκη έναντι του αντιπάλου του.


Από τα emoji σε σχήμα καρδιάς και τις συζητήσεις για ειρήνη ο Κιλιτσντάρογλου πέρασε σε απειλές εναντίον της Ελλάδας

Εθνικιστική ρητορική

Τις τελευταίες ημέρες, η εμπέδωση ότι οι σημερινές κάλπες στην Τουρκία θα αναδείξουν νικητή τον ίδιο, ενέτεινε την εθνικιστική ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν, κάτι που καταγράφηκε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν άλλωστε τόσο η δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση του νέου βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης στα ανοιχτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας, όσο και η ανακοίνωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος 23» που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη και να ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου στο Αιγαίο, με τη συμμετοχή 18.000 στρατιωτών, 113 πλοίων, 9 υποβρυχίων, 59 αεροσκαφών και 19 μη επανδρωμένων οχημάτων.

Θεωρείται βέβαιο εξάλλου ότι η ανανέωση της παράταση της προεδρικής του θητείας για ακόμη μία πενταετία θα επιχειρηθεί να συνδυαστεί από τον Ερντογάν με τις αυριανές εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την άλωσή της στις 29 Μαΐου 1453. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του η μετάβασή του, το πρωί της Δευτέρας στον Ναό της Αγια-Σοφιάς, η οποία πλέον λειτουργεί και ως τέμενος, προκειμένου να προσευχηθεί. Το γεγονός μάλιστα αναμένεται να συνδυαστεί και με μια μεγάλη φιέστα από την πλευρά των οπαδών του.

Εξάλλου, η προσπάθεια του Ερντογάν να κατακτήσει μια θέση δίπλα στον Κεμάλ ή ακόμη και να τον ξεπεράσει στη συνείδηση των Τούρκων συνδέεται άρρηκτα με την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι μέσα στις βασικές του βλέψεις είναι να τη μετατρέψει σε νέα πρωτεύουσα του τουρκικού κράτους. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι το νέο αεροδρόμιο της Πόλης, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου, δεν έχει ακόμη ονοματοποιηθεί, με σκοπό, στο απώτερο μέλλον, να πάρει το όνομα του Ερντογάν.

Εκθεση Πενταγώνου

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: