Έντονη διαμαρτυρία Ελλάδας σε ΕΕ-Frontex για τη στάση της Τουρκίας – Στα Δωδεκάνησα το πλοίο με τους 400 και πλέον αλλοδαπούς

Οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από την Άγκυρα να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ — Τουρκίας 

Σε συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάρει πίσω τους 400 και πλέον μετανάστες που μετέφερε το τουρκικό πλοίο προχωράει η Αθήνα.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος έστειλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την έγκριση του Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.   

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Το τουρκικό πλοίο που μεταφέρει  τους εκατοντάδες μετανάστες και εξέπεμψε sos ανοιχτά της Κρήτης, ρυμουλκείται με ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, ώστε να μείνουν σε ασφαλές σημείο οι επιβαίνοντες εωσότου γίνουν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. 

Δείτε το βίντεο από τη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα


Το φορτηγό πλοίο με την τουρκική σημαία, θα μεταφερθεί σε νησί των Δωδεκανήσων και οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ξεκίνησε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και οι διακινητές.

Δείτε τις φωτογραφίες από το  τουρκικό πλοίο με τους εκατοντάδες μετανάστεςΣτην επιχείρηση συμμετέχει ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.


*Φωτογραφίες:  Υπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενικό, aegeanboatreport.com.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: