Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: Αμετάθετος στόχος η απελευθέρωση της Κύπρου

Ύψιστη προτεραιότητά του είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας, είπε ο Προέδρος της Κυπρακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα για την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Εξήντα τρία χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδόν μισό αιώνα από την τραγικότερη στιγμή της Κυπριακής Ιστορίας, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν τον τραγικό Ιούλιο του 1974 και μεγάλωσε μαζί με τα άλλα παιδιά του πολέμου, της προσφυγιάς, η ύψιστη προτεραιότητά μου είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διαίρεση, και ο μόνος δρόμος είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους, καθώς και η περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της στην περιοχή.

“Ο μόνος δρόμος, και αυτός είναι που θα ακολουθήσω, είναι ο δρόμος της προόδου, της συνεργασίας και της ειρήνης, ο δρόμος της συνέχισης κάθε προσπάθειας για σπάσιμο του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

“Λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ, λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις προκλήσεις, “παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συναντάμε ψηλά τείχη, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας”.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να επανενωθεί και ως πλήρες μέλος της ΕΕ να αξιοποιήσει στην ολότητά τους τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν.

“Θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αλλάξει την προσέγγισή της και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική βούληση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και διαρκής λύση, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλίας των Ηνωμένων Εθνών, και των αρχών και αξιών της ΕΕ”, υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι αναμένει πως η εκφρασθείσα ετοιμότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό απεσταλμένου που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, θα γίνει πράξη, με την αποδοχή της πρότασης και από μέρους της τουρκικής πλευράς.

Με αφορμή την 63η επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέτισε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου ακόμα και με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, για να αποκτήσει κρατική οντότητα η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης Ιστορίας της, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε από την αρχή αντιμέτωπη με σοβαρότατες προκλήσεις, προβλήματα, αλλά και αμφισβήτηση της διεθνούς οντότητάς της, ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπήρξαν δύσκολες ώρες που χρειάστηκε να δοθούν αγώνες για τη διασφάλιση της δημοκρατίας, καθώς επίσης και την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

“Οφειλόμενος, συνεπώς, είναι ο φόρος τιμής και σε όσους μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίστηκαν για την προάσπιση της νομιμότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής που επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στην πατρίδα μας, με το σχεδόν 37% του εδάφους της να εξακολουθεί να βρίσκεται, μετά από μισό αιώνα, υπό κατοχή. Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, οι εγκλωβισμένοι και οι αγνοούμενοί μας, η οικονομική καταστροφή, ήταν η σκληρή πραγματικότητα την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι γονείς μας, ο λαός μας, την επαύριον της τουρκικής εισβολής”, επισήμανε ο Πρόεδρος.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παρά την καταστροφή και τα δεινά, “ο κυπριακός λαός δεν πτοήθηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε. Πορεύτηκε και αγωνίστηκε χωρίς να συμβιβαστεί με το άδικο, ενισχύοντας την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πετυχαίνοντας την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004”, είπε.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: