Ντάισελμπλουμ: Eurogroup την Μ. Πέμπτη μόνο εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη για να αποτιμήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα παρά μόνο «εάν υπάρχει πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε την Μ. Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Αυτό θα αποφασιστεί αύριο (Μ. Τετάρτη) διότι θέλω να γνωρίζω πραγματικά εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση RTL-Z. «Εάν όχι, απλά θα χρειαστούμε επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 95% αναφορικά με το κανονικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αφορούν σε μία σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν σε τροχιά τον προϋπολογισμό, όπως μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για αυτά», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Είπαμε επίσης, ότι επειδή υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και επειδή το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να έχουμε ένα πακέτο προληπτικών μέτρων. Εργαζόμαστε σε αυτό τώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν και τα δύο μέρη ολοκληρωθούν τότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αν οι ελληνικές αρχές επιτύχουν συμφωνία με τους θεσμούς επί πακέτου μεταρρυθμιστικών μέτρων και εφαρμογής μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου. Το Bloomberg επικαλείται επιστολή του κ. Ντέισελμπλουμ στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Την Παρασκευή, έπειτα από συνάντηση στο Άμστερνταμ με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Ντέισελμπλουμ είχε σημειώσει ότι, ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, θα συγκαλούσε έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη για «την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους της».

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να επιτρέψει τη συνέχιση των εκταμιεύσεων των προβλεπόμενων δόσεων βάσει του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, αλλά και την έναρξη μιας διαπραγμάτευσης περί ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

«Δεν πρόκειται να πούμε «ξεχάστε το», δεν πρόκειται να διαγράψουμε μέρος του χρέους, αλλά θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να δώσουμε επιπλέον χρόνο ή να δώσουμε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος ή (προθεσμίες) αποπληρωμής», πρόσθεσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: