Μπάιντεν και Λούλα δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τη δημοκρατία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συναντήθηκε χθες Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον και εκτίμησε ότι οι δύο ηγέτες δεν θα πρέπει «να επιτρέψουν ποτέ ξανά» μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, όπως αυτές που έγιναν στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι η δημοκρατία «δοκιμάστηκε» στις δύο χώρες: στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο στην Ουάσινγκτον, και στις 8 Ιανουαρίου 2023 όταν πλήθος υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου επιτέθηκε σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια.

Όμως «η δημοκρατία κέρδισε», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

«Πρέπει να εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές μας αξίες, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της ισχύος μας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ σημείωσε ότι με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του βρίσκονται «στην ίδια σελίδα» σε ό,τι αφορά «την κλιματική κρίση».

Οι δύο πρόεδροι δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού για «να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς» και να «προωθήσουν τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων», σύμφωνα με την κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Παρασκευή το βράδυ από την Ουάσινγκτον και τη Μπραζίλια.

Νωρίτερα χθες, στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας τους ενώπιον των δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο, πριν τη διμερή τους συνάντηση, ο Λούλα επέκρινε έντονα τον ακροδεξιό προκάτοχό του, ο οποίος έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι ο κόσμος του «ξεκινούσε και τελείωνε με ψευδείς ειδήσεις το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ».

«Αυτό μου θυμίζει κάτι», απάντησε ο Μπάιντεν γελώντας.

«Ο Μπολσονάρου είναι πιστό αντίγραφο του Τραμπ, σαν φωτοτυπία», σχολίασε ο Λούλα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία μεταδόθηκε πριν την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Αμαζόνιος

«Θέλω να σας πω ένα πράγμα: ο Μπολσονάρου δεν έχει καμία πιθανότητα να ξαναγίνει πρόεδρος της Βραζιλίας», τόνισε ο Λούλα, επισημαίνοντας ότι δεν θα ζητήσει την έκδοση του προκατόχου του, ο οποίος βρίσκεται στη Φλόριντα.

«Δεν θα μιλήσω για αυτό στον Μπάιντεν διότι αφορά τη δικαιοσύνη της Βραζιλίας», εξήγησε.

Στο Οβάλ Γραφείο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατήγγειλε ότι η χώρα του «βρισκόταν απομονωμένη επί τέσσερα χρόνια». Επανέλαβε εξάλλου την υπόσχεσή του να εξαλείψει ως το 203 την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου: «Το να φροντίζουμε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου σημαίνει να φροντίζουμε τον πλανήτη και τον λαό μας ώστε να επιβιώσει».

Η αποψίλωση του Αμαζονίου προχωρούσε κατά 60% κάθε χρονιά που βρισκόταν στην προεδρία της Βραζιλίας ο Μπολσονάρου (2019-2022). Συνεχίζεται, αλλά έχει μειωθεί σημαντικά ήδη από τον πρώτο μήνα της θητείας του Λούλα.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν με το Κογκρέσο για να χρηματοδοτήσουν προγράμματα προστασίας και διατήρησης του Αμαζονίου, μεταξύ των οποίων το «Ταμείο για τον Αμαζόνιο», έναν πολυμερή μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2008 και τον οποίο διαχειρίζεται η Βραζιλία με στόχο την αντιμετώπιση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: