«Απόβαση» των Ουκρανών στη σύνοδο του Νταβός – Επικεφαλής η Ολένα Ζελένσκα

Μεγάλη αντιπροσωπεία Ουκρανών, της οποίας ηγείται η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, με στόχο να προσπαθήσει να πείσει τους Δυτικούς να παραδώσουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα στη χώρα.

«Για αυτόν τον λόγο είμαι εδώ», δήλωσε τη Δευτέρα στο Νταβός ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον των δημοσιογράφων που τον ρωτούσαν για την ανάγκη περαιτέρω βοήθειας, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε, να μιλήσουμε μεταξύ μας. Είναι σημαντικό να έχουμε προσωπικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ήταν ήδη τον Μάιο στο επίκεντρο των συζητήσεων της προηγούμενης συνεδρίασης που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στα ελβετικά βουνά, στο οποίο κατά παράδοση λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες πολιτικοί ηγέτες και επικεφαλής μεγάλων εταιριών.

Για τη διοργάνωση του 2023, η Ζελένσκα θα είναι μεταξύ των πρώτων ομιλητών διεθνούς εμβέλειας που θα πάρουν τον λόγο αυτοπροσώπως την Τρίτη, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει την Τετάρτη μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Πολλοί Ουκρανοί επίσημοι αναμένονται στο Νταβός αυτήν την εβδομάδα -όπως οι δήμαρχοι του Μικολάιφ και της Λβιβ, οι υπουργοί Οικονομίας, Πολιτισμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού— με την ουκρανική αποστολή να αποτελεί μια από μεγαλύτερες στο Φόρουμ.

«Η ουκρανική οικονομία έχει καταστραφεί ολοσχερώς, οι υποδομές καταστράφηκαν, η ήσυχη ζωή των συμπατριωτών μας καταστράφηκε», δήλωσε επίσης ο Κλίτσκο στους δημοσιογράφους στο Νταβός.

Ο πόλεμος είναι «μια τραγωδία καθώς ο Πούτιν έχει την τρελή ιδέα να θέλει να ανοικοδομήσει τη σοβιετική Αυτοκρατορία. Ζήσαμε στην Αυτοκρατορία και δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην ΕΣΣΔ», πρόσθεσε ο Ουκρανός πολιτικός λέγοντας ότι «μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια βλέπουμε το μέλλον μας».

Όπως τον περασμένο Μάιο, οι Ρώσοι ηγέτες και επιχειρηματίες δεν προσκλήθηκαν στο Νταβός, εξάλλου ορισμένοι απαγορεύεται να ταξιδέψουν στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: