«Απόλυτο φιάσκο» με τα υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα Puma του γερμανικού στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετώπισαν εκ νέου σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια γυμνασίων με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Puma, τα οποία αναμένεται την επόμενη χρονιά να ενταχθούν στη νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης του NATO.

Κατά των διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων, με τη συμμετοχή 18 Puma, ο αριθμός των τεθωρακισμένων σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έπεσε στο μηδέν, αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel to Σάββατο. Οι ασκήσεις έγιναν σε κέντρο βολής τεθωρακισμένων.

Σε γνώση του περιοδικού περιήλθε το περιεχόμενο επιστολής του διοικητή της 10ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων, ταξίαρχου Ρούπρεχτ φον Μπούτλερ, προς την ηγεσία της Bundeswehr και του υπουργείου Άμυνας.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει προκαλέσει σάλο στο υπουργείο από την Παρασκευή, πληροφορείται το Γερμανικό Πρακτορείο. Κι αυτό διότι οι βλάβες αφορούν ειδικά διαμορφωμένα τέτοια οχήματα που θα ενταχθούν στην κοινή δύναμη «πολύ υψηλής ετοιμότητας» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μέσα στο 2023.

Το Spiegel κάνει λόγο για απόλυτο «φιάσκο», αναφερόμενο στο περιεχόμενο της επιστολής.

Τα τελευταία δύο Puma που ήταν ακόμη επιχειρησιακά αντιμετώπισαν βλάβες αφού έκαναν γuμνάσια με πραγματικά πυρά για μόλις μιάμιση ώρα. Κατόπιν κατέστη αδύνατο να λειτουργήσουν οι πυργίσκοι τους, έγραψε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα σε αυτά προηγμένα ΤΟΜΑ είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε βλάβες: στο ένα από τα οχήματα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην καλωδίωση στον χώρο του οδηγού.

Το ότι τα Puma παρουσιάζουν προβλήματα κι είναι επιρρεπή στις βλάβες ήταν ήδη γνωστό στους στρατιωτικούς των τεθωρακισμένων που τα χρησιμοποιούν, αλλά ποτέ δεν είχαν προκληθεί τόσες πολλές βλάβες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εξανέστη ο ταξίαρχος φον Μπούτλερ, σύμφωνα με το γερμανικό .

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε πεδία βολής σε πεδινές περιοχές της βόρειας Γερμανίας και ουδέποτε «πιέστηκαν υπερβολικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό που είναι αρμόδιος για τα οχήματα της ίλης, που είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, πρόσθεσε ο ταξίαρχος φον Μπούτλερ, τα Puma δεν θα επανέλθουν σε πλήρως επιχειρησιακή κατάσταση παρά έπειτα από τρεις-τέσσερις μήνες.

Τα Puma αντιμετωπίζουν ατελείωτη σειρά τεχνικών προβλημάτων αφότου χαρακτηρίστηκαν επισήμως επιχειρησιακά το 2021. Είναι ενδεικτικό ότι στον συγκεκριμένο τύπο ΤΟΜΑ, που κατασκευάζεται από την KMW (Krauss-Maffei Wegmann) και τη Rheinmetall Landsysteme GmbH, μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται σε αυτά ως Pannenpanzer («άρμα μάχης που έχει μονίμως βλάβη», σε ελεύθερη απόδοση).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: