Αϊτή: Διπλωμάτης της Δομινικανής Δημοκρατίας αφήνεται ελεύθερος μερικές ημέρες μετά την απαγωγή του από συμμορία

Την απαγωγή φέρεται να διέπραξε η συμμορία 400 Mawozo, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε αρπάξει 17 αμερικανούς ιεραπόστολους και συγγενείς τους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Δομινικανός διπλωμάτης που είχε απαχθεί την περασμένη εβδομάδα από συμμορία που λυμαίνεται τομείς της πρωτεύουσας της Αϊτής αφέθηκε ελεύθερος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας, εν μέσω της έξαρσης της βίας των συμμοριών στην Αϊτινή επικράτεια.

Ο Κάρλος Γκιγιέν, αγροτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της χώρας του στο Πορτ-ο-Πρενς, απήχθη την Παρασκευή ενώ ταξίδευε από την Αϊτινή πρωτεύουσα στη δομινικανή παραμεθόρια πόλη Χιμανί. Το γεγονός ώθησε τον στρατό της Δομινικανής Δημοκρατίας να ανακοινώσει πως αύξησε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.

Την απαγωγή φέρεται να διέπραξε η συμμορία 400 Mawozo, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο είχε αρπάξει 17 αμερικανούς ιεραπόστολους και συγγενείς τους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά. Κατά δημοσιεύματα, απαιτούσε μισό εκατομμύριο δολάρια για να αφήσει ελεύθερο τον δομινικανό διπλωμάτη.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν ενεργά στην απελευθέρωσή του», ανέφερε μέσω Twitter ο Δομινικανός ΥΠΕΞ Ρομπέρτο Άλβαρες. Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τον τρόπο που εξασφαλίστηκε.

Ο κ. Γκιγιέν ήταν ο πρώτος διπλωμάτης της Δομινικανής Δημοκρατίας –πάντως όχι ο πρώτος πολίτης της, είχαν ήδη απαχθεί αρκετοί οδηγοί πέρυσι– που μετατράπηκε σε θύμα απαγωγής συμμορίας στην Αϊτή.

Η βία των συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς φαίνεται πλέον πως έχει εκτραχυνθεί σε ανοικτό πόλεμο — σχεδόν 40 πολίτες έχουν δολοφονηθεί σε συγκρούσεις βαριά οπλισμένων κακοποιών στην πρωτεύουσα της Αϊτής από τα τέλη Απριλίου.

Η Αϊτινή αστυνομία, αντιμέτωπη συχνά με δραματική υπεροπλία των συμμοριών, αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση: έχει απολέσει τον έλεγχο συνοικιών και δρόμων στρατηγικής σημασίας. Η κατάσταση χειροτέρεψε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων τον Ιούλιο.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: