Άντονι Μπλίνκεν: Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα αποχωρήσουν μαζί από το Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου – Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για συντονισμένη αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων

Στενή συνεργασία με τους συμμάχους για την επιστροφή των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα επιδιώξει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για να επιστρέψουν στις χώρες τους τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και οι ΗΠΑ θα εργασθούν με τους συμμάχους τους για μια συντονισμένη αποχώρηση.

«Επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε καθορίσει. Και τώρα είναι καιρός οι δυνάμεις μας να επιστρέψουν στο σπίτι. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε μερικές ώρες στις ΗΠΑ. Και εγώ βρίσκομαι εδώ για να εργαστώ σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ για μια σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του και τους υπουργούς Άμυνας των 30 χωρών μελών της συμμαχίας.

Τα περίπου 7.000 μέλη των μη αμερικανικών δυνάμεων, κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά και από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν τους 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Ωστόσο εξακολουθούν να βασίζονται στην αμερικανική αεροπορική υποστήριξη, σχεδιασμό και ηγεσία για την εκπαιδευτική αποστολή τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τα σχέδιά τους αργότερα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ δήλωσε στο Reuters ότι δεν αναμένεται από κάποιον σύμμαχο να αντιταχθεί στην επίσημη ανακοίνωση του Μπάιντεν, που αναμένεται σήμερα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: