Αντιδρούν οι ΗΠΑ στην επιστροφή εποίκων σε εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης

Οι ΗΠΑ επέκριναν το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «ανησυχούν ιδιαίτερα» από μια προκλητική, όπως τη χαρακτήρισαν, ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Παράλληλα κατήγγειλαν δηλώσεις ενός Ισραηλινού υπουργού που αρνείται την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού.

Το κίνημα των Εβραίων εποίκων κέρδισε την Τρίτη μια νίκη στο ισραηλινό κοινοβούλιο με την ακύρωση νομοθετικής διάταξης που απαγόρευε στους Ισραηλινούς να μεταβαίνουν σε περιοχή στο βόρειο τμήμα της Δυτικής ‘Οχθης, από την οποία είχαν απομακρυνθεί οι εβραίοι κάτοικοι το 2005.

Το 2005 το Ισραήλ αποχώρησε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας εκκενώνοντας τους εβραϊκούς οικισμούς σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, όπως και τέσσερις εβραϊκούς οικισμούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στα περίχωρα της Ναμπλούς.

Ο νόμος που ψηφίστηκε για να επιτρέψει αυτή την αποδέσμευση απαγόρευε έκτοτε στους Ισραηλινούς να πηγαίνουν σε αυτές τις περιοχές, αλλά μια τροποποίηση που υιοθετήθηκε οριστικά σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τους επιτρέπει στο εξής να επιστρέψουν στο μέρος που είχε εκκενωθεί στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερα που η ισραηλινή Κνεσέτ υιοθέτησε νομοθεσία η οποία καταργεί σημαντικά μέρη του νόμου Αποδέσμευσης του 2005», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ.

Χαρακτήρισε το νομοθέτημα «προκλητικό και αντιπαραγωγικό» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση ηρεμίας καθώς εισερχόμαστε στις περιόδους του Ραμαζανιού και του εορτασμού του Πάσχα».

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος κάλεσε το Ισραήλ «να μην επιτρέψει την επιστροφή εποίκων» στην περιοχή ενώ παράλληλα αρνήθηκε να μιλήσει για πιθανά αντίποινα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης.

Επίσης, ο Πατέλ χαρακτήρισε «προσβλητικές και επικίνδυνες» τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος αρνήθηκε την Κυριακή σε ομιλία του στο Παρίσι την ύπαρξη παλαιστινιακού λαού.

Ο Σμότριτς έκανε τις δηλώσεις αυτές την ίδια ημέρα που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων ενόψει του ραμαζανιού, κι ενώ η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση σημαδεύεται από έναν νέο φαύλο κύκλο βίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων από την αρχή της χρονιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: