20 χρόνια KIA made in Slovakia- Δουλεύουν πυρετωδώς τρεις βάρδιες και κατασκευάζουν άριστα οχήματα αποκλειστικά για την Ευρώπη

Ήταν 7 Απριλίου 2004 όταν η Σλοβακία γιόρταζε μια μεγάλη επένδυση. Ανώτατοι εκπρόσωποι του Ομίλου Hyundai Motor (μητρική εταιρεία της Kia), της Kia Corporation, ο τότε Υπουργός Οικονομίας της Σλοβακικής Δημοκρατίας και εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης Žilina συγκεντρώθηκαν στην πόλη Teplička nad Váhom όπου θα ξεκινούσε η λειτουργία ενός εργοστασίου αυτοκινήτων.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004 και διήρκεσε περίπου 25 μήνες, συμπεριλαμβανομένων έξι μηνών δοκιμαστικής παραγωγής. Το πρώτο αυτοκίνητο, το μοντέλο “cee’d” εκείνη την εποχή, παρήχθη μαζικά τον Δεκέμβριο του 2006. Ήταν ένα εντελώς νέο μοντέλο, που προοριζόταν κυρίως για την ευρωπαϊκή αγορά. Με την παραγωγή κινητήρων να ξεκινά επίσης την ίδια περίοδο, το εργοστάσιο αναδείχθηκε γρήγορα ως το εφαλτήριο για την επέκταση της Kia σε όλη την Ευρώπη. Μέσα σε 18 χρόνια από τη γραμμή παραγωγής βγήκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια οχήματα και πάνω από 7 εκατομμύρια κινητήρες .

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, έχουν παραχθεί στο εργοστάσιο τέσσερα διαφορετικά μοντέλα. Το Kia Ceed, το Sportage, το Venga και το ix35 (μοντέλο της μητρικής εταιρείας Hyundai).

Στη Žilina παράγεται από τη δεύτερη γενιά του το μοντέλο Sportage.  Ακόμη παράγεται κατ αποκλειστικότητα το μοντέλο Ceed. Η κλασική 5θυρη έκδοση συμπληρώθηκε το 2007 από τις παραλλαγές SW (Sportswagon) και 3θυρες – η τελευταία κατασκευαζόταν μέχρι το 2018. Από το 2018 και το 2019, το Ceed παράγεται και στην έκδοση ProCeed (σπορ αμάξωμα shooting brake ) και το crossover XCeed αντίστοιχα.

Το 2020, η Kia Europe ολοκλήρωσε μια σειρά αναβαθμίσεων στο εργοστάσιο παραγωγής στη Žilina . Ως αποτέλεσμα επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ, το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για την παραγωγή των νέων συστημάτων εσωτερικής καύσης και υβριδικών κινητήρων «Smartstream» της εταιρείας. Οι ομάδες ανάπτυξης κινητήρων βελτίωσαν με επιτυχία την απόκριση του κινητήρα, την απόδοση καύσης και τη ροπή σε ένα ευρύ φάσμα των πιο χρησιμοποιούμενων στροφών κινητήρα. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας υβριδικού συστήματος μετάδοσης κίνησης της Kia ήταν επίσης το κλειδί για την ανάπτυξη και των δύο κινητήρων. Αυτοί οι κινητήρες αποτέλεσαν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Kia για την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών κίνησης – συμπεριλαμβανομένων υβριδικών, ηλεκτρικών και κινητήρων εσωτερικής καύσης – που ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαφορετικού προφίλ οδηγών.

Η ιστορία του εργοστασίου , οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας

Αρχικά, το εργοστάσιο ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων σε λειτουργία μιας βάρδιας. Οι εργασίες με δύο βάρδιες ξεκίνησαν το 2007 και από το 2012, η Kia παράγει σε τρεις βάρδιες. Λόγω αυτής της αύξησης, το εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια οχήματα που παράγονται συνολικά μετά από μόλις 15 χρόνια, γιορτάζοντας αυτό το ορόσημο το 2021. Σήμερα το εργοστάσιο διαθέτει ετήσια παραγωγική ικανότητα 350.000 αυτοκινήτων και 540.000 κινητήρων. Από το 2006, 7 εκατομμύρια κινητήρες έχουν παραχθεί εδώ.

Περισσότερα από έναν εργοδότη: Η δέσμευση της Kia προς τους δήμους και τις κοινότητες

Η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί  3.800 άτομα ενώ η μέση διάρκεια απασχόλησης στο εργοστάσιο είναι 11 χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η Kia έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι  της περιοχής και συμβάλλει στη συνεχή ανάπτυξή της. Η εταιρεία είναι σταθερός εργοδότης στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια και στρατηγικός συνεργάτης της πόλης της Žilina, των γύρω δήμων και κοινοτήτων. Μέσω της ίδρυσής της το 2013, η εταιρεία  έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής έργα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, του περιβάλλοντος αξίας άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Το εργοστάσιο στη Žilina είναι πλέον ενας σημαντικός σταθμός για την επέκταση της Kia σε όλη την Ευρώπη.

Η Kia Slovakia είναι το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής της Kia Corporation στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε μεταξύ 2004 και 2006. Η παραγωγή αυτοκινήτων και κινητήρων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2006. Η Kia Slovakia απασχολεί 3.800 άτομα  και παράγει μοντέλα Kia Ceed σε τέσσερις εκδόσεις αμαξώματος : Ceed, Sportswagon, ProCeed και XCeed. Το δεύτερο μοντέλο είναι το sport-utility Kia Sportage. Η Kia Slovakia είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και εξαγωγείς στη Σλοβακία.

 

20 χρόνια KIA made in Slovakia- Δουλεύουν πυρετωδώς τρεις βάρδιες και κατασκευάζουν άριστα οχήματα αποκλειστικά για την Ευρώπη gr.

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: