Η Ολυμπία Οδός κινδυνεύει να χάσει το Πάτρα – Πύργος

Η Ολυμπία Οδός κινδυνεύει να χάσει το Πάτρα   Πύργος

Αλλαγή πλεύσης για το θέμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Το υπουργείο Υποδομών φαίνεται να προσανατολίζεται στη δημοπράτηση του τμήματος ως δημοσίου έργου, «αφαιρώντας» το από τις κατασκευαστικές υποχρεώσεις της Ολυμπίας Οδού. Μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα γίνει η «χειρουργική επέμβαση».

Το τμήμα Πάτρας – Πύργου έχει μήκος 76 χλμ. και κατασκευάζεται σε νέα χάραξη. Σε ποια φάση βρίσκεται; Οσον αφορά την προετοιμασία:

- Οι απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί (έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 50 εκατ. ). Απομένει να εκδικαστούν συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις ύψους 24 εκατ. .

- Οι αρχαιολογικές έρευνες και οι βασικές μετακινήσεις δικτύων έχουν ολοκληρωθεί.

Οσον αφορά την κατασκευή:
- Στα πρώτα 20 χιλιόμετρα (Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαγιά) δεν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες. Αιτία είναι η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ ενάντια στη χάραξη του δρόμου, η οποία τελικά απερρίφθη.

- Στο υπόλοιπο τμήμα η πρόοδος των εργασιών φθάνει ανά σημεία και το 50%. Για παράδειγμα, έχει κατασκευαστεί η γέφυρα Πηνειού, μήκους 220 μέτρων.

Σύμφωνα με την της Ολυμπίας Οδού, το τμήμα Πάτρας – Πύργου αξιολογούνταν ότι θα κόστιζε περί τα 300 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κατασκευαστικές εργασίες αξίας 90 εκατ. ευρώ και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι, εφόσον το προκηρυχθεί, ο προϋπολογισμός του θα είναι πολύ μικρότερος του αρχικώς εκτιμηθέντος.

Δύο είναι τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της «αποκοπής» του τμήματος Πάτρας – Πύργου από την Ολυμπία Οδό και τη δημοπράτησή του ως δημόσιο έργο. Το πρώτο είναι ότι η εγκατάλειψη του έργου θα οδηγήσει στην απαξίωση των όσων έχουν κατασκευαστεί, ή στη δημιουργία προβλημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ημιτελών έργων στον Μαλιακό που έγιναν προ διετίας αιτία πλημμυρών. Επιπλέον, με τη δημοπράτηση του έργου η θα κατευνάσει τις διαμαρτυρίες πολιτικών και φορέων της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Το μόνο σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή αφορά τους όρους με τους οποίους θα γίνει η «αφαίρεση» του κατασκευαστικού αντικειμένου από την Ολυμπία Οδό (θα υπάρχει και αντίστοιχη αφαίρεση από τον προϋπολογισμό του έργου;).

Του Γιωργου Λιαλιου-kathimerini

xespao

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: