Ζάμπια: Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ρουπία Μπάντα

Διαγνώστηκε με καρκίνο το 2020 και είχε νοσηλευτεί στο Ντουμπάι για θεραπείες — Η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση τους τελευταίους μήνες

Ο Ρουπία Μπάντα, ο τέταρτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ζάμπιας, πέθανε χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα Λουζάκα, αφότου έδωσε μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου για δύο χρόνια. Διαγνώστηκε με καρκίνο το 2020 και είχε νοσηλευτεί στο Ντουμπάι για θεραπείες. Η κατάσταση της υγείας του είχε παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση τους τελευταίους μήνες.

Ο γιος του, Άντριου, γνωστοποίησε με μια λιτή ανακοίνωση ότι ο 85χρονος πατέρας του έφυγε από τη ζωή.

Ο Μπάντα κυβέρνησε τη Ζάμπια από το 2008 μέχρι το 2011 και είχε κλάψει όταν παρέδωσε την εξουσία στον Μάικλ Σάτα. Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τον περασμένο Αύγουστο στην ομαλή μετάβαση εξουσίας μετά τη νίκη του νυν προέδρου Χακαΐντε Χιτσιλέμα στις εκλογές. Ήταν η τελευταία σημαντική συνεισφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας του.

Μετά τον θάνατο του Μπάντα, ο Έντγκαρ Λούνγκου (τον οποίο διαδέχθηκε ο Χιτσιλέμα στην προεδρία της χώρας) είναι ο μοναδικός πρώην πρόεδρος της Ζάμπιας που βρίσκεται σήμερα στη ζωή.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: