Zaatar, ένα φανταστικό επίπεδο ψωμί από την Παλαιστίνη


Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια παραδοσιακή συνταγή από την Παλαιστίνη, μία συνταγή από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς της χώρας και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα επίπεδο ψωμί που θυμίζει την δική μας λαγάνα αλλά το εσωτερικό του αποτελείται από στρώσεις με αέρινα φύλλα που παραπέμπουν σε πίτα. Παρ΄όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις γιατί τα φυλλαράκια αυτά δημιουργούνται από έναν συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος της ζύμης και δεν χρειάζονται άνοιγμα με πλάστη. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται καν πλάστης γιατί η ζύμη ανοίγει με τα χέρια.

Για να βάλω τα πράγματα στην θέση τους, θα σας πω ότι αποφάσισα να τα λέω απλώς «zaatar» καθώς έβρισκα αυτά τα ψωμάκια με ονομασίες που είχαν μικρές διαφορές κι εγώ όπως γνωρίζετε δεν ομιλώ την αραβική, οπότε δεν ήμουν σίγουρη ποια να διαλέξω γιατί δεν ήξερα τι σήμαινε η κάθε μία. Ανάμεσα σ΄αυτά που έχω διαβάσει θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά. Τα έχω συναντήσει ως «Fatayer Zaatar» ως «Fteer Falahi» και ως «Zaatar Fteer» ονομασίες που ουσιαστικά μεταφράζονται σαν «Πίτα του χωρικού». Η λέξη «Ζaatar» σημαίνει φρέσκια ρίγανη που είναι και το επικρατέστερο αν και κάποιοι το μεταφράζουν φρέσκο θυμάρι. Παρ΄όλα αυτά με το ίδιο όνομα έχουν κι ένα μπαχαρικό που αποτελείται από ρίγανη, θυμάρι, σουσάμι και σουμάκ.

Έτσι, αφού η λέξη κλειδί είναι η ρίγανη και η γέμιση του ψωμιού γίνεται με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης, κρεμμύδι και σουμάκ, αποφάσισα χάριν συντομίας να τα αποκαλώ απλώς «Zaatar» που όπως είπαμε σημαίνει ρίγανη. Εφ΄όσον λοιπόν κατοχυρώθηκε ότι γίνονται με φρέσκια ρίγανη κι εγώ από την μία δεν είχα, από την άλλη αυτοσχεδίαζα, αποφάσισα να τα γεμίσω με σπανάκι και φέτα οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως έφτιαξα «Zaatar α λα ελληνικά». Και μπορεί να παρέκκλινα της σωστής γέμισης αλλά η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται! Όσο για τα κορίτσια μου που δεν τρελαίνονται για το σπανάκι, τους έφτιαξα με φέτα και ρίγανη ξερή αλλά και με ελιά. Φανταστείτε κάτι σαν τυρόψωμο και ελιόψωμο αλλά με στρώσεις από φυλλαράκια ζύμης όπως είπαμε, όχι σαν ψωμί. Αυτό όμως που τους αρέσει περισσότερο απ΄όλα είναι τα σκέτα και δεν έχουν καθόλου άδικο.

Σκέτα τα φτιάχνουν στο Μαρόκο και τα ονομάζουν «Msemen» όπου στα διπλώματα αλείφουν το ζυμάρι εκτός από λάδι και με φρέσκο βούτυρο. Αν θελήσετε να τα φτιάξετε έτσι, να ξέρετε ότι το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να το διαλύσετε μέσα στο λάδι με τα δάχτυλα χωρίς να το λιώσετε. Το σκεπτικό είναι να μείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου μέσα στο λάδι τα οποία βοηθούν να δημιουργηθούν αυτά τα αέρινα φυλλαράκια. Όμως φτάνουν οι βόλτες μεταξύ Παλαιστίνης και Μαρόκου. Μαζευτείτε στις κουζίνες σας, σήμερα φτιάχνουμε Zaatar!

Υλικά

Για 8 zaatarΔιαφήμιση

Για την ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 3 φλ. χλιαρό νερό (ίσως και λίγο περισσότερο)

Για τις στρώσεις

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σπορέλαιο

Για την γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • Φέτα
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την επιφάνεια

Ό,τι σας αρέσει όπως χοντρό αλάτι, σουσάμι, μαυροκούκι κλπ

Πώς θα τα φτιάξουμε…

Προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό μαζί με το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ελαστική ζύμη που να κολλάει ελαφρώς. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα.

Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σ΄ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Όταν μαραθεί το σπανάκι και στεγνώσει από τα υγρά του, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε μέσα την φέτα θρυμματισμένη.

Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη για μισή ώρα, σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα δύο λάδια. Με λαδωμένα χέρια, χωρίζουμε την ζύμη σε 8 μπαλάκια τα οποία αλείφουμε με λάδι και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.Διαφήμιση

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψάκι με διάμετρο 25-30 εκ. και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπαλάκι. Με τα χέρια μας απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα σ΄όλο το ταψάκι. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, η κόρη μου που άνοιξε μερικά έτσι ώστε εγώ να φωτογραφίσω, ενθουσιάστηκε!

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι. Ξεκινάμε να διπλώνουμε και να τοποθετούμε την γέμιση όπως ακριβώς βλέπουμε στις φωτογραφίες. Δεν ξεχνάμε μετά από κάθε δίπλωμα να λαδώνουμε την επιφάνεια που διπλώσαμε. Μόλις διπλώσουμε κάθε κομμάτι, το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.

Όταν τελειώσουμε και τα οκτώ κομμάτια, παίρνουμε το πρώτο, το αλείφουμε με λάδι και το ανοίγουμε είτε με τον πλάστη είτε με τα χέρια σε πίτα με τετράγωνο σχήμα, πάχους 1 εκ. Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι ή ρίγανη ή σουσάμι ή ό,τι άλλο θέλετε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην ανώτερη θερμοκρασία που έχει ο φούρνος σας, στις αντιστάσεις. Δεν το αφήνουμε χωρίς επιτήρηση γιατί μπορεί να καεί λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Αν δεν θα τα καταναλώσετε την ίδια μέρα, μπορείτε να τα βάλετε στον καταψύκτη. Όταν τα χρειαστείτε, βάλτε τα 5 λεπτά στον αέρα στους 160 C και θα είναι σαν να τα ψήσατε εκείνη την ώρα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: