«Ύστερα από 41 χρόνια, επιτέλους ελευθερία» γράφει ο άνδρας που πυροβόλησε τον Ρίγκαν

Στις 30 Μαρτίου του 1981, ο Χίνκλεϊ πυροβόλησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο καθώς ο τελευταίος έφευγε από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσινγκτον — Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε από την θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα και χτύπησε τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο στήθος

Ο Τζον Χίνκλεϊ, ο οποίος επιχείρησε το 1981 να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, έξι χρόνια μετά το εξιτήριό του από το ψυχιατρείο.

Ένα δικαστήριο είχε πρόσφατα αποφανθεί ότι ύστερα από δεκαετίες περίθαλψης και ψυχολογικής παρακολούθησης, ο Χίνκλεϊ δεν αποτελούσε πλέον απειλή για την κοινωνία και ότι θα μπορούσε να απελευθερωθεί από κάθε δικαστικό έλεγχο στις 15 Ιουνίου.

«Μετά από 41 χρόνια, 2 μήνες και 15 ημέρες, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», έγραψε στο twitter ο Τζον Χίνκλεϊ, ο οποίος είναι σήμερα 67 ετών και ασχολείται πλέον με τη μουσική.

Στις 30 Μαρτίου 1981, ο Χίνκλεϊ πυροβόλησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο καθώς ο τελευταίος έφευγε από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσινγκτον. Μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε από την θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα και χτύπησε τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο στήθος. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι.

Ο νεαρός τότε Χίνκλεϊ, με εμμονή με την Τζόντι Φόστερ από την κυκλοφορία της ταινίας «Taxi Driver», δήλωσε στη συνέχεια ότι ήθελε να εντυπωσιάσει την ηθοποιό.

Ύστερα από περισσότερα από 30 χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ο Χίνκλεϊ του δόθηκε άδεια το 2016 να πάει να ζήσει με τη μητέρα του, σε μια ασφαλή κατοικημένη περιοχή του Γουίλιαμσμπεργκ, 240 χιλιόμετρα νότια της Ουάσινγκτον.

Οι κανόνες του δικαστικού του ελέγχου ήταν αυστηροί: συγκεκριμένα, έπρεπε να αναφέρει οποιαδήποτε του κίνηση (με διαδρομές, χρονοδιαγράμματα…), να υποβάλλεται τακτικά σε ιατρική περίθαλψη και να κρατά ημερολόγιο με τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Του απαγορευόταν επίσης να έρθει σε οποιαδήποτε επαφή με την Τζόντι Φόστερ και τους συγγενείς της, τους απογόνους του Ρόναλντ Ρίγκαν ή άλλων θυμάτων της επίθεσής του.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η ψυχική του κατάσταση είναι πλέον «σταθερή». «Αν δεν είχε προσπαθήσει να σκοτώσει έναν πρόεδρο, θα του είχε παραχωρηθεί πλήρης ελευθερία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο δικαστής Πολ Φρίντμαν τον Σεπτέμβριο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: