Υπουργός Εργασίας της Τσεχίας: Μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις χωρίς να γίνουμε Ελλάδα

Μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις χωρίς να γίνουμε Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Εργασίας της Τσεχίας, Γιάνα Μαλάκοβα σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

“Μία από τις λιγότερο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης έχει το περιθώριο να αυξήσεις τις συντάξεις χωρίς να αντιμετωπίσει τη κρίση της Ελλάδας τις προσεχείς δεκαετίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και στο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της Τσεχίας στην ΕΕ, η Τσεχία έχει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα στην Ε.Ε. και το τέταρτο μικρότερο δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου Τσέχου πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις, σχεδιάζει να αυξήσει 8% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα το 2019 μετά την ανακοίνωση μίας αύξησης — ρεκόρ των συντάξεων κατά 900 κορώνες (περίπου 35 ευρώ) τον μήνα από τον Ιανουάριο. Η Μαλάκοβα προτείνει, επίσης, μία αύξηση 10% του κατώτατου μισθού στις 13.400 κορώνες (περίπου 515 ευρώ) τον μήνα.

Με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου στο 90% του μέσου όρου της ΕΕ, οι Τσέχοι έχουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από τους γείτονές τους στην Ανατολική Ευρώπη, όπως και από τους Έλληνες και τους Πορτογάλους.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: