Υπουργικό σε βαρύ κλίμα εντός και εκτός συνόρων

Υπουργικό σε βαρύ κλίμα εντός και εκτός συνόρων

Επισήμως το αποψινό υπουργικό συμβούλιο έχει θέμα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ωστόσο ο κ. πριν αναχωρήσει την Πέμπτη το πρωί για το Μιλάνο και την Ευρωασιατική Σύνοδο Κορυφής (ASEM) – θα επιχειρήσει να μαζέψει όσο μπορεί το κακό κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται καθημερινά μέσα από δημοσιεύματα κυρίως του ξένου τύπου για το κακό πολιτικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα με τις περισσότερες ανταποκρίσεις να συνδέουν ευθέως αυτό το κλίμα με το εάν θα πετύχει τελικά το εγχείρημα της Αθήνας να βγει με ασφάλεια και συντεταγμένα από το μνημόνιο.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ανησυχία όλο αυτό το κλίμα που αποτυπώθηκε χθες στη βουτιά του Χρηματιστηρίου αλλά και στο άλμα που κατέγραψαν τα δεκαετή ομόλογα για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Αθήνα δεν σκοπεύει να μπει σε αυτήν την αγορά με το «καλημέρα» της εξόδου της από το Μνημόνιο. Το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι καλό. Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να μην έχουν «καθαρό μυαλό» ενώ τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό έχουν ηχήσει το καμπανάκι στο επιτελείο του Πρωθυπουργού:

Τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα εκφράζουν προβληματισμό για το εάν θα πετύχει ή όχι το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο από τη στιγμή που στην Ελλάδα το πολιτικό κλίμα μυρίζει μπαρούτι, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό και τα σενάρια περί της πολιτικής αστάθειας έχουν επανέλθει δημιουργώντας αναταραχή και αμφιβολίες στις αγορές.

Αυτό το κλίμα θα επιχειρήσει να μαζέψει, όσο του επιτρέπει μια συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ο οποίος θέλει να περάσει το μήνυμα στους υπουργούς του ότι η παραμένει προσηλωμένη στο της και θα κάνει ό,τι απαιτείται όχι μόνον για να βγει με ασφάλεια η χώρα από το μνημόνιο αλλά και για να προχωρήσουν όλα εκείνα τα διαρθρωτικά μέτρα που ο κ. Σαμαράς πιστεύει πως πρέπει να υλοποιηθούν με ή χωρίς μνημόνιο.

Μέσω του υπουργικού συμβουλίου διαλύονται και τα όποια αδύναμα ωστόσο, σενάρια περί σκέψεων του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε έναν μίνι ανασχηματισμό με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Τρικλοποδιές από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Το μήνυμα του κ. Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο θα αφορά και στο εσωτερικό μέτωπο σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει πως το κλίμα της απόλυτης πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσήλωση της κυβέρνησης στον οδικό χάρτη που έχει χαράξει για το τέλος του μνημονίου.

Ωστόσο αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο κ. Σαμαράς είναι πως τίποτε εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μένει αναπάντητο καθώς όπως εκτιμά ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία στροφή, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει συνεχώς «τρικλοποδιές» προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας στη χώρα σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρώσει τον τελικό στόχο για το τέλος του προγράμματος που όπως πιστεύει θα δημιουργήσει ικανές συνθήκες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σοβαρό πρόβλημα την επόμενη μέρα για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Τα περί χρηματισμού βουλευτών εν όψει προεδρικής εκλογής θα έχουν πολλά «επεισόδια» ακόμη, ωστόσο ο κ. Σαμαράς θέλει να καταστήσει σαφές πως τίποτε δεν θα αλλάξει το σχεδιασμό του για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού ούτως ή άλλως πιστεύουν πως από τη στιγμή που πρώτος μπήκε σε αυτό το «παιχνίδι» ο μετριοπαθής Γιάννης Δραγασάκης δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πόσο μακριά και βαθιά θα φτάσει αυτή η σύγκρουση περί χρηματισμού βουλευτών και διαπλοκής.

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: