Υπουργείο Πολιτισμού για κορονοϊό: Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας για τη λήψη μέτρων

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με το υπουργείο Υγείας. Εφόσον η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, θα εκδοθούν από το ΥΠΠΟΑ αμέσως οι σχετικές οδηγίες».

Τα παραπάνω αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Σημειώνεται ότι ο ΣΕΑ, στην ανακοίνωσή του, μετέφερε «προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την έντονη ανησυχία των συναδέλφων, μελών του ΣΕΑ, καθώς και του συνόλου των εργαζομένων στα μουσεία της χώρας, εξαιτίας του κορονοϊού, ενός φαινομένου το οποίο εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα».

«Υπενθυμίζουμε», συνεχίζει ο ΣΕΑ, «ότι ειδικά στα λεγόμενα μεγάλα μουσεία, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, συγκεντρώνεται σε στενό χώρο μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Την κατάσταση δυσχεραίνει περισσότερο το γεγονός ότι πολλοί από τους τελευταίους είτε ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είτε κατάγονται από χώρες στις οποίες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Για το λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά σε μια επείγουσα κατάσταση και να προστατεύσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους επισκέπτες, αποφασίζοντας την αναστολή λειτουργίας των μουσείων της επικράτειας, για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα και με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων», καταλήγει ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της η ΠΕΥΦΑ, «μεταφέροντας την μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων-αρχαιοφυλάκων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ζητά να υπάρξει άμεση εντολή για την αναστολή της λειτουργίας τους. Τη στιγμή που το κράτος λαμβάνει μέτρα πρόληψης, τόσο για τη διασπορά του ιού, αλλά και την προστασία των εργαζομένων σε πολλές δομές και υπηρεσίες του κράτους, θεωρούμε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι φύλακες αρχαιοτήτων έρχονται σε επαφή με επισκέπτες από όλες τις χώρες του κόσμου», καταλήγει η ΠΕΥΦΑ στην ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: