Yπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας η παραδοσιακή γιορτινή αγορά του Στρασβούργου

Η Χριστουγεννιάτικη αγορά είχε δεχθεί επίθεση το 2018, στην οποία πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν — Δεν θα απαιτείται το υγειονομικό διαβατήριο για την πρόσβαση στην αγορά, αλλά η μάσκα θα είναι υποχρεωτική

H 451η διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς του Στρασβούργου, στην ανατολική Γαλλία, θα διεξαχθεί “υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με την κινητοποίηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης”, σε ένα τοπικό υγειονομικό περιβάλλον επίσης που χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Η παραδοσιακή γιορτινή αγορά του Στρασβούργου, η οποία ακυρώθηκε το 2020 λόγω της επιδημίας Covid-19, θα πραγματοποιηθεί φέτος “σε μια ευαίσθητη συγκυρία όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία” και με “‘ιδιαίτερα υψηλό το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αντιπρόσωπος του κράτους στην περιφέρεια Γκραντ Εστ, η νομάρχης Ζοσιάν Σεβαλιέ.

“Το Στρασβούργο, πρωτεύουσα των Χριστουγέννων με διεθνή διάσταση” που προσελκύει κάθε χρόνο σχεδόν δύο εκατομμύρια επισκέπτες, “δεν είναι αλώβητο”, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι μια επίθεση, στην οποία πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, βύθισε την αγορά στο πένθος το 2018.

Σύμφωνα με τη νομάρχη, η διοργάνωση του 2021, θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου “υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας με μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων της τάξης”. Από την πλευρά της αστυνομίας, θα κινητοποιηθούν “περισσότερα από 700 άτομα”.

Η αρχή των συστηματικών ελέγχων στο επίπεδο των σημείων ελέγχου, που εισήχθη μετά το 2018 αλλά αποδοκιμάστηκε από επισκέπτες και κατοίκους του Στρασβούργου και εγκαταλείφθηκε και πλέον θα πραγματοποιούνται “τυχαίοι, πολυάριθμοι και δυναμικοί έλεγχοι” από τις δυνάμεις της τάξης μέσα στην αγορά, η οποία θα έχει μικρότερο βαθμό συγκέντρωσης”, δήλωσε η Σεβαλιέ.

Μέσω ενός “λεπτού πλέγματος” του υπερκέντρου, “θέλουμε να δημιουργήσουμε ανασφάλεια” για τα άτομα που θα ήθελαν να διαπράξουν μια κακόβουλη ενέργεια, δικαιολόγησε ο Λοράν Ταρασκό, διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της περιφέρειας του Κάτω Ρήνου.

Θα υπάρχουν “21 σημεία πρόσβασης” στην αγορά, εκ των οποίων τέσσερα για τα αυτοκίνητα στα οποία θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία.

Σε κάθε ένα από τα άλλα σημεία πρόσβασης, σύμφωνα με τον Ταρασκό, θα μπορούν ωστόσο να πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι, από ιδιωτικές εταιρείες, σε πεζούς ή ποδηλάτες, σύμφωνα με τον Ταρασκό.

Οι στρατιώτες της επιχείρησης Sentinelle θα υποστηρίζονται από χειριστές σκύλων.

Στο υγειονομικό επίπεδο, “δεν θα απαιτείται το υγειονομικό διαβατήριο” για την πρόσβαση στην αγορά, αλλά η μάσκα θα είναι υποχρεωτική, δήλωσε η Ζαν Μπαρσεγιάν, η οικολόγος δήμαρχος του Στρασβούργου.

Οι επισκέπτες θα κληθούν να μην καταναλώνουν μπρέτσελ, γλυκά ή ζεστό κρασί μπροστά από τα σαλέ, αλλά να πηγαίνουν σε ειδικά εξοπλισμένα “food corner”, πρόσθεσε.

Η Σεβαλιέ και η Μπαρσεγιάν είπαν ότι δεν σκοπεύουν επί του παρόντος να ακυρώσουν τη φετινή διοργάνωση λόγω της υγειονομικής κατάστασης. Τόνισαν ωστόσο ότι εάν το ποσοστό επίπτωσης ξεπεράσει τα 200, το υγειονομικό διαβατήριο μπορεί να ζητείται για την κατανάλωση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: