Υπερψήφιση του μνημονίου με τεράστιες απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ – Βουλή

Υπερψήφιση του μνημονίου με τεράστιες απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ – Βουλή

Υπερψήφιση του μνημονίου με τεράστιες απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ   Βουλή

Το νέο μνημόνιο υπερψηφίστηκε από 222 βουλευτές. 

Μετά από μια μαραθώνια, ολονύχτια και εξαντλητική συνεδρίαση της Βουλής που ολοκληρώθηκε με ψηφοφορία το πρωί της Παρασκευής, το τρίτο μνημόνιο είναι πλέον νόμος.

Το νέο μνημόνιο υπερψηφίστηκε από 222 βουλευτές. Όχι ψήφισαν 64 βουλευτές και 11 παρών.

Οι απώλειες για το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες και όλες οι εξελίξεις αναμένονται πλέον από τη Δευτέρα μετά το κρίσιμο που θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κλήθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό του κόμματος του και ο απαντώντας προανήγγειλε ουσιαστικά εκλογές τονίζοντας ότι ενίοτε αυτά τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.

Ο χρόνος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, ωστόσο κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί και η θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την 20η Αυγούστου.

Από το ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές ψήφισαν Όχι, 11 παρών, ενώ ένας ήταν απών. Πλέον η κυβέρνηση έπεσε κάτω από τους 120 βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν ΌΧΙ , 11 δήλωσαν παρών και τρείς ακόμη διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας ναι επί της αρχής και παρών σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Ωστόσο οι τρεις που διαφοροποιήθηκαν αφού ψήφισαν ναι επί της αρχής δεν προσμετρώνται με το όχι άρα οι απώλειες πάνε στις 43 και ένας που έλειπε στις 44.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης , ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας.

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Η συγκυβέρνηση θεωρητικά έχει 162 έδρες. Στην πρώτη ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 39 απώλειες και στη δεύτερη για τα προαπαιτούμενα είχε 36 απώλειες.

Στις 15 Ιουλίου, στην πρώτη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα το κυβερνών κόμμα είχε καταγράψει 39 απώλειες (32 όχι, 6 παρών και μια απουσία).

Μια εβδομάδα μετά το κυβερνών κόμμα μέτρησε 31 όχι και 5 παρών ενώ άλλοι πέντε βουλευτές είχαν ψηφίσει μεν ναι επί της αρχής, αλλά παρών στο άρθρο 1 του τότε δεύτερου πακέτου με προαπαιτούμενα.

Βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου μετράει κυρίως τα οχι και τα διαχωρίζει από τα παρών.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση είναι όρθια και πάλι με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση και το Eurogroup δεν αναμένεται να είναι περίπατος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω

Το πραγματικό δίλημμα που ετέθη δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Το δίλημμα ήταν ξεκάθαρα μνημόνιο με ή μνημόνιο με δραχμή τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μιλώντας για το νέο μνημόνιο και τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν για η δραχμή.

Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης. Κάναμε ένα βήμα πίσω βγαίνοντας όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων, ανέφερε.

Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα για να υπερασπιστώ το δίκιο, ούτε που αποφάσισα το συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για την πλειοψηφία των Ελλήνων, τόνισε.

Μεϊμαράκης: Κάντε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε

Να ξεκαθαρίσει άμεσα το πολιτικό τοπίο κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πρέπει να δώστε λύση. Τώρα, τη Δευτέρα. Κάντε ό,τι θέλετε. Κάντε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε θα σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ. Απαιτούμε να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Δεν μπορεί να ψηφίζει τα νομοσχέδια η αντιπολίτευση, υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τα μέτρα και τον Οκτώβριο.

Σήμερα έχουμε μια πλήρους διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Βουλής, είπε και τόνισε: Η Κωνσταντοπούλου έχει και δίκιο σε πάρα πολλά απ’ αυτά που αναφέρθηκε. Γιατί σήμερα εκβιάζεται το .

Επιτέθηκε στους ΑΝΕΛ τονίζοντας: Ο είναι πλέον μνημονιακός. Έβαλε την υπογραφή του. Οι ΑΝΕΛ γίνατε μνημονιακοί. Δεν σας λέω γερμανοτσολιάδες αλλά σας λέω μνημονιακούς ανέφερε.

Διάσπαση κόμματος σε απευθείας σύνδεση με το κανάλι της Βουλής

Σε απευθείας μέσω του καναλιού της Βουλής μεταδόθηκε ουσιαστικά η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρήξη ανάμεσα στην ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον οριστική. Εκτός από τις ανακοινώσεις και τις διαρροές το διαζύγιο μεταδόθηκε αργά τη νύχτα μέσω του καναλιού της Βουλής και πλέον είναι ξεκάθαρο το ρήγμα. Το μέγεθος της διάσπασης είναι και αυτό που θα κρίνει τελικά το χρόνο των εκλογών.

Όλη τη νύχτα υπήρξαν άγριες συγκρούσεις και εκατέρωθεν επιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε διασταυρούμενα πυρά βρέθηκε ο Δημήτρης Μάρδας, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα δεν γλίτωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά και το σύνολο της κυβέρνηση για την οποία δεν ξέρει αν ντρέπεται ή λυπάται όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση, είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή.

Σχολιάζοντας τη συνοπτική παρουσίαση των νομοθετικών βελτιώσεων από τον κ. Μάρδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή σημείωσε. Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ο κ. Λαφαζάνης είπε: Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κήρυξε εκστρατεία κατά του μνημονίου και μας φέρνει μνημόνια, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. Τελικά ότι και να γίνεται μνημόνιο βγαίνει, αλλά κάποιοι θα γκρεμίσουν αυτή τη νέα δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα, κατέληξε.

Όλα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους και μέσα στις επόμενες ώρες κρίνεται η κυβέρνηση και η ύπαρξή της, οι εκλογές και η επόμενη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Το βαρύ κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ είχε φανεί τις τελευταίες μέρες έντονα και όπως ήταν αναμενόμενο κορυφώθηκε.

Καταρχήν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε κατά πάντων στην κυβέρνηση.

Ανήθικη στοχοποίηση επί προσωπικού και διαδικαστικού όσων υπερασπίζονται αυτά που όλοι μαζί είχαμε πρεσβεύσει κι αγωνιστεί από εκείνους που τα παραβιάζουν, κατήγγειλε χθες η Ζώη Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή.

Κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως με τη δήλωσή του ότι το νομοσχέδιο για το μνημόνιο θα εισαχθεί στη Βουλή Ζωής θέλοντος (εξερχόμενος του ξενοδοχείου στο οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις) στοχοποίησε την ίδια ως πρόεδρο του Σώματος.

Αναφέρθηκε στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος επικαλέστηκε τον Φρόιντ μιλώντας για το πρόσωπό της. Η Αριστερά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και της εκφυλιστικής αποδόμησης της προσωπικότητας εκείνου ο οποίος διαφωνεί είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο σκοτεινά καθεστώτα, οι πιο σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες, εκείνοι όλοι από του οποίους υπέφερε ιστορικά η Αριστερά, είπε.

Επίσης, η πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Kontra news χαρακτηρίζοντας την νέα Αυριανή. Γιατί ανέχεστε να εμφανίζονται υπερασπιστές σας έναντι των κακών και τρελών διαφωνούντων αθύρματα του χείριστου κιτρινισμού; αναρωτήθηκε κάνοντας λόγο για ανοχή των νέων εκπροσώπων της διαπλοκής και του παλαιοαυριανισμού, που αντιποιούνται την υπεράσπιση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και να αντεπιτίθενται με ψυχιατρικούς ορούς τους οποίους υιοθετεί σήμερα ο υπουργός επικράτειας.

Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών τόνισε:

Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;. Δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι δεν βλέπετε αυτή την αδυσώπητη επίθεση σε όποιον τολμά να υπενθυμίζει ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκετε έχει εκλεγεί με άλλο πρόγραμμα από αυτό το οποίο εισηγείστε και έχει πάρει 50 μπόνους έδρες.

Απαντώντας στη Ζώη Κωνσταντοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, προχώρησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο στο εξής σχόλιο:

Όσο μεγάλη κι αν είναι η πολιτική διαφωνία και η σύγκρουση, η Αριστερά, φυσικά και στο εσωτερικό της, όχι μόνο δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα όπλα του εχθρού, αλλά οφείλει να συνεχίζει ακατάπαυστα τον πόλεμο ενάντια στον κιτρινισμό, τον “αυριανισμό” και την ανθρωποφαγία και να διαφυλάσσει τη συντροφικότητα ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: